Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M kräver tvångstest för att verkställa utvisningar

Damberg: Inte aktuellt att införa krav på coronatest vid inresa.
Migrationsverkets förvar i Kållered.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Asylsökande kan stoppa sin egen utvisning genom att vägra coronatest.

Nu kräver Moderaterna att regeringen agerar – och inför obligatorisk testning.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Sverige tar ansvar för en reglerad invandring, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

I slutet av december rapporterade Svenska Dagbladet att asylsökande som fått avslag, och hålls i förvar i väntan på utvisning, vägrar testa sig för covid-19 för att undvika att utvisningen verkställs. Flera länder, bland annat Afghanistan, kräver nämligen ett negativt test för inresa.

Enligt gränspolisen är det en majoritet av de förvarstagna som vägrar coronatest, eftersom det är känt att testningen är frivillig.

– Jag tycker att det är provocerande. Det underminerar hela återvändandearbetet, som redan är ansträngt, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Kräver tvångstestning

Hon och flera riksdagsledamöter, bland andra Björn Söder (SD), har i skriftliga frågor till justitieministern krävt besked hur regeringen kommer att hantera frågan. 

– Moderaterna har krävt en rad åtgärder, men jag får intrycket att den politiska viljan inte finns, säger Malmer Stenergard.

Moderaterna vill bland annat se bestämmelser om tvångstestning för förvarsintagna, i de fall ett negativt test krävs för att verkställa utvisningen. Partiet anser också att den som inte samarbetar ska få dagbidrag eller eventuella andra ekonomiska ersättningar indragna.

Hur ser du på att tvångstester kan inskränka människors integritet och rättigheter?

– Den avvägningen måste alltid göras, men i det här fallet är det solklart att en regeländring måste till. Det är en inskränkning i rättigheterna som är högst befogad, man ska inte kunna obstruera på det här sättet. Man kan redan i dag tvångsmässigt ta tester enligt smittskyddslagen, om man misstänker att någon har en sjukdom och vägrar testa sig, så den typen av inskränkningar görs redan, säger Maria Malmer Stenergard.

Debatt i riksdagen

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har också i sitt svar hänvisat till möjligheten att tvångstesta personer enligt smittskyddslagen, men enligt Malmer Stenergard är det inte tillräckligt. 

– Då krävs en konkret misstanke om att personen är smittad. Här handlar det om personer som ska testas rutinmässigt för att få bekräftat att de inte är smittade, och då är inte den bestämmelsen tillämplig. Det måste göras fort så vi kan fortsätta verkställa de utvisningar som ska verkställas, säger hon.

Morgan Johansson skriver vidare att regeringen följer frågan noga, och att man vid behov är ”beredd att vidta ytterligare åtgärder”.

– Jag uppfattar det som ett icke-svar och väldigt passivt. Därför har jag också gått vidare och begärt en debatt den 5 februari, säger Maria Malmer Stenergard.

– Om det står klart att regeringen inte är beredd att gå vidare med att få fram bestämmelser måste vi naturligtvis se vad vi har för möjligheter att ta ett sådant initiativ i riksdagen i stället. Men det skulle gå mycket snabbare om regeringen gjorde det jobbet.

”Har inte rätt att tvinga”

Gränspolissektionen skriver i ett mejl till Expressen att ett ”flertal planerade verkställigheter” har ställts in för att det inte har gått att genomföra covid-test, men att de saknar statistik över det exakta antalet.

”I dagsläget kräver majoriteten av länder ett uppvisande av ett negativt covid-19 test vid en verkställighet. Polisen har inom det svenska regelverket inte rätt till att tvinga en person till att genomföra detta test och det kan därmed endast ske på frivillig basis. Denna fråga har ställts till Justitiedepartementet som meddelat att den svenska lagstiftningen inte tillåter tvångstestning. Detta har lett till att flertal planerade verkställigheter har fått ställas in på grund av att personer inte har velat testa sig.

Expressen söker Morgan Johansson för en kommentar.


Moderaterna: Fängelsestraff ska räcka för utvisning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.