Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M kräver garanti från S: ”Måste bestämma sig”

Ulf Kristersson frågades ut i SVT om migrationsfrågan.
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR¿N / Henrik Montgomery

Beskedet om att Socialdemokraterna förhandlar migrationspolitiken med de borgerliga partierna har skapat stor debatt.

Moderaternas Ulf Kristersson menar att frågan nu ligger hos S.

– Det finns förutsättningar för en bred och långsiktig migrationspolitik. Men Socialdemokraterna måste bestämma sig, säger Kristersson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Ett förslag på en ny migrationspolitik ska ha nått fram till slutet av juli.

Socialdemokraterna har lagt sitt bud i migrationskommittén där de bland annat accepterat ett riktmärke för hur många som ska komma till Sverige, likt det volymmål som Moderaterna har.

Miljöpartiet är kritiskt och uppgifter har kommit om att en majoritet vill lämna regeringen.

– Vi är tydliga med att vi inte kommer vara med och förverkliga någon politik som vi inte står bakom. Det är inte hållbart att vår regeringspartner gör upp om något annat, sa språkröret Isabella Lövin tidigare.

Kräver garanti

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver en garanti från S i migrationsfrågan.

– Socialdemokraterna har sagt att de är beredda att förhandla med oss utan Miljöpartiet. Det välkomnar vi, men vi vill veta att det vi förhandlar om är på riktigt, säger Kristersson i P1-morgon.

Enligt Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard har partiet fått muntliga garantier av S.

– Vi har liksom övriga kommittén fått garantier från Socialdemokraterna om att de är beredda att driva genom detta i riksdagen tillsammans med de som ingår i överrenskommelsen, sa Maria Malmer Stenergard tidigare.

Goda förutsättningar att göra upp med S

Kristersson menar att det finns förutsättningar för en bred och långsiktig migrationspolitik men att S måste bestämma sig.

– Socialdemokraterna har gång på gång sagt att de ungefär tycker så som vi tycker. Vi kan inte göra upp migrationspolitik med Miljöpartiet, men med Socialdemokraterna finns det goda förutsättningar.

Ministrarna kommenterar diskussionen om migrationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.