Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-kraven inför Wallströms Rysslandsbesök

– Jag tar på allvar hur Sverige agerar gentemot Ryssland, det är inget man skojar bort, säger Anna Kinberg Batra. Foto: Sven Lindwall
Margot Wallström möter i morgon Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva. Foto: Sven Lindwall

Donald Trumps utspel mot Sverige var ett bevis på att man måste ha en tydlig hållning mot världens mäktigaste.

Det anser Moderaternas partiledare som inför Margot Wallströms möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kräver skarpa markeringar.

- Hur Sverige agerar gentemot Ryssland är inget man skojar bort. Det är helt avgörande för vår säkerhet, säger Anna Kinberg Batra som också kommenterar det egna partiets ras i opinionen.

Kritiken från oppositionen lät inte vänta på sig när utrikesminister Margot Wallström förra veckan läste upp regeringens utrikesdeklaration, de riktlinjer som ska gälla för landets utrikespolitik framöver.

Sverige påstods från flera håll ha anammat en mjukare linje gentemot Ryssland.

– Det är uppenbart att trivselfaktorn i säkerhetsrådet har påverkat regeringens markörer gentemot Ryssland, menade Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet och pratade i ordalag om "fikastund" när Margot Wallström i morgon möter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: Brambatti Peri / AP ANSA POOL

 

LÄS MER: Margot Wallström om kritiken "Jag betraktas som en hårding"

 

Anna Kinberg Batra håller med om kritiken.

– Det är en mjukare hållning om man jämför med vad regeringen sa nu mot förra året. Tonläget var mycket mjukare i år. Det förvånar mig, Rysslands agerande har ju inte blivit bättre eller mjukare, säger Moderatledaren som inte nöjer sig med att Margot Wallström i efterhand har hävdat att hållningen är den samma.

– Det är inte ton och intention som står i utrikesdeklarationen, där skriver man ner vad regeringes utrikespolitik betyder – och sen tolkas den i Europa, Moskva och Washington. Det är mycket viktigt hur man lägger orden.

– Jag tar på allvar hur Sverige agerar gentemot Ryssland, det är inget man skojar bort. Det är rimligt att ha kontakt med Ryssland men det viktiga är att man inte är för mjuk i kontakten utan tvärtom framför en skarp och tydlig hållning.

I vilka frågor vill du se en extra skarp hållning?

– Det är viktigt att hon tar upp och i mycket tydliga ordalag fördömer Rysslands aggression mot Ukraina, illegala annekteringen av Krim och Rysslands agerande i Syrien. Jag förväntar mig att hon gör det och att hon gör det skarpt. Att då veckan före besöket mjuka upp skrivningarna i utrikesdeklarationen, varför vad det så viktigt om man vill undanröja tvivel om var Sverige står? frågar sig Anna Kinberg Batra som menar att president Donald Trumps ogrundade påståenden om Sverige är en påminnelse om vikten av samtal.

– Det är ett problem förstås om hela världen ägnar sig åt att tolka Twitter-meddelanden i stället för att ha seriösa kontakter och relationer.

Hon får chansen att bemöta de senaste opinionsundersökningarna och de mörka siffrorna för Moderaterna. I Demoskops och Expressens undersökning backade det största oppositionspartiet med 5,8 procentenheter och i Sifos Opinionsundersökningarna landade Moderaterna på 19,8 procent, sämsta siffran sedan 2014.

 

LÄS MER: Moderaterna störtdyker i opinionen

 

– Det är valdagen som räknas och som jag jobbar för. Jag tänker jobba hårt för att vinna valet med alliansen och det gör jag varje dag.

Hur ser självkritiken ut?

– Vi Moderater har fart framåt nu efter en tuff period, men det är helt nödvändigt att vi får mer sakpolitik, mer Moderat politik och mer allianspolitik.

Till de som hävdar att raset är en reaktion på Moderaternas och din helomvändning gällande samarbete med SD, vad säger du?

– När det inte har varit så mycket sakpolitik i debatten och det är vi moderater som kliver fram så är det inte orimligt att det är vi som skapar reaktioner. Men det är det politiska innehållet som jag söker mandat för och som jag ser fram emot att jobba hårt med, för Moderaternas del och med alliansen.

Jimmie Åkesson öppnade i SVT:s Agenda för samarbete med M i frågor om integration och välfärd, vad svarar du?

– Ska man förbättra integrationen och välfärden ska man se till att Sverige får en ny alliansregering.

Margot Wallström har tidigare svarat på kritiken om en mjukare hållning gentemot Ryssland. Till Expressen sa utrikesministern i samband med utrikesdeklarationen, att hon tvärtom, betraktades som "en hårding".