Tomas Tobé (M) blir upprörd när han hör vad Jens Stoltenberg sagt. Foto: Theo Elias Lundgren
Tomas Tobé (M) blir upprörd när han hör vad Jens Stoltenberg sagt.  Foto: Theo Elias Lundgren

M kontrar: Okunnigt och upprörande

Publicerad

Nu slår Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé tillbaka mot Stefan Löfvens och Jens Stoltenbergs utspel.

Han riktar in sig på Stoltenbergs uttalande om det är hög invandring och friskolor som orsakat fritt fall i den svenska skolan.

- Det är felaktigt och om detta kommer det bli strid om Stefan Löfven inte tar avstånd från de här kommentarerna, säger Tobé till Expressen.se.

Stefan Löfven och Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg sågar i en gemensam intervju i Expressen den svenska skolpolitiken.

- En kombination av hög invandring, segregering i städerna och fritt skolval med privata skolor gör att man har fått väldigt stora sociala skillnader. Det jag är mest orolig för är att vi ska uppleva en utveckling som den i Sverige. Nämligen att man faller i resultat och ökar i skillnader mellan elever med olika social bakgrund. Den nya norska regeringen vill se stora skattelättnader och en omfattande privatisering av skolan, säger Stoltenberg i intervjun.

Har gått igenom

Det uttalandet får Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé att gå i taket.

- Socialdemokraternas utspel är både okunnigt och upprörande. Att skylla de sjunkande svenska skolresultaten på hög invandring och friskolor, det är felaktigt och om detta kommer det bli strid om Stefan Löfven inte tar avstånd från de här kommentarerna, säger han.

Enligt Tobé är Stoltenbergs slutsatser direkt felaktiga.

- Skolverket har gått igenom huruvida orsaken till de sjunkande resultaten är att vi har en del nyanlända som kommit till svenska skolor, men de har tydligt visat att så inte är fallet. När det gäller friskolor kan man konstatera att de kommuner som har fler friskolor har också bättre skolresultat, säger Tobé.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag