Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-kommunalråd anhållen för kvinnofridskränkning

Sammanställning av Brå:s senaste rapport.
Ett moderat kommunalråd har anhållits – misstänkt för grov kvinnofridskränkning.Foto: JEPPE GUSTAFSSON / BILDBYRÅN
Mannen greps utanför en idrottsanläggning.Foto: Lovisa Waldeck

Ett moderat kommunalråd har anhållits – misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Han greps utanför en idrottsanläggning.

Nu tvingas han ta time out. Under fredagskvällen meddelade partiet att han petas som kommunalråd och ersätts av en annan lokalpolitiker tills vidare.

– Det här går inte att kombinera med att vara moderat, säger förbundsordföranden för M i det aktuella länet.

Mannen är kommunalråd i en kommun i Götaland. Han har tidigare varit inblandad i lokala kontroverser, som har uppmärksammats även i övriga Sverige.

På torsdagskvällen anhölls kommunalrådet av åklagare. Han är misstänkt för grov kvinnofridskränkning. 

Moderaternas uttalande: Vi är inte en del av rättsprocessen

Något som Aftonbladet var först att rapportera om. 

Under fredagskvällen släppte Moderaternas lokalavdelning ett uttalande om händelsen där de skriver att de inte är en del av rättsprocessen och att anklagelserna inte rör kommunens politiska verksamhet.  

Däremot kommer kommunalrådet tills vidare ersättas av en annan politiker. 

M-topp anhållen för grov kvinnofridskränkning

– En person har anhållits för grov kvinnofridskränkning. Åklagaren fattade beslut om anhållande på torsdagskvällen. Jag vill inte gå in på några mer detaljer kring utredningsåtgärder eller hur han ställer sig till misstankarna, säger Karl Jigland vid åklagarmyndighetens pressjour till Expressen.

Brottsoffret är en kvinna, som har haft en nära relation med kommunalrådet.

– Brottsoffret och misstänkt är bekanta med varandra sedan tidigare. Vi ska hålla nya förhör under dagen och vi får se om brottstiden kommer att ändra sig, men brotten sträcker sig bakåt i tid, säger den inspektör och gruppchef inom polisregionen som handlägger ärendet. 

Mannen är anhållen på sannolika skäl. 

Foto: PRESSBILD

”Haft det tufft”

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan. 

– Min klient är modig som till slut valt att berätta om sina upplevelser för polisen och hon har haft det tufft i många år, säger Elisabeth Massi Fritz.

Expressen söker den aktuella kommunen. Lokala företrädare för partiet har avböjt att kommentera i nuläget, men förbundsordföranden för Moderaterna i det aktuella länet säger:

– Det här är förskräckligt allvarliga anklagelser.

Expressen erfar att det även finns en polisutredning som involverar kommunalrådet och misstankar om narkotikabrott. Brottet ska ha begåtts i början av november, enligt Expressens uppgifter.

M-kommunalråd tvingas till timeout

Enligt ordföranden måste det aktuella kommunalrådet nu ta timeout från alla politiska uppdrag. I stället kliver en ersättare in.

– Alla moderater har skrivit under en kandidatförsäkran på att om något sådant här händer, om man misstänks för ett brott som kan leda till fängelse, ska man ta timeout.

– Sen måste rättskedjan få ha sin gång och vi får se vad domstolarna säger. Men jag visst absolut ingenting om det här, det kom som en fullständig chock i går kväll.

Förbundsordföranden har inte pratat med den anklagade M-politikern och känner inte till några detaljer kring fallet.

Dagens tre största inrikesnyheter.