Regeringen arbetar just nu med att få att få Vänsterpartiet och Centerpartiet att ställa sig bakom Magdalena Andersson (S) som statsministerkandidat. Regeringen har även lagt fram ett förslag till en budget som ska röstas igenom i riksdagen.
Nu går oppositionen fram med ett gemensamt motförslag till regeringens budget. Därmed tvingar de S att söka stöd från både V och C för att få igenom sitt förslag.
Vid en slutvotering om en budget vinner förslaget med flest röster, och tillsammans har M, KD och SD 154 mandat – fler än antingen S, MP och V eller S, MP och C.
Mandatfördelningen
S+MP: 116
S+MP+V: 143
S+MP+:C 147
S+MP+C+V: 174 (175 med den politiska vilden Amineh Kakabaveh)
KD+M+SD: 154
KD+M+SD+C: 185
KD+M+SD+L: 174
Satsningarna
M, SD och KD vill bland annat satsa åtta miljarder på att sänka skatten för de som jobbar och för pensionärer. Enligt partierna innebär det 1 800 kronor mer per år för en pensionär som får 13 000 per månad.
Partierna vill också tillföra 400 miljoner kronor i en satsning på höjda polislöner och ett utökat antalet poliser i yttre tjänst.
– Vi har lagt fram en alternativ budget som stärker rättsväsendet, så polisen och rättsväsendet kan få resurser för att pressa tillbaka kriminaliteten, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.
KD-ledaren Ebba Busch skriver på Twitter att deras förslag är ett alternativ för att ”vända utvecklingen i Sverige”.
”Kraftfulla förstärkningar för vården och brottsbekämpningen i Sverige! Tillsammans med M och SD har vi ett alternativ som tar de första stegen för att vända utvecklingen under S ledning för att hela Sverige ska fungera”.
L röstar på egen budget
L har valt att inte ställa sig bakom budgetförslaget.
– Liberalerna kommer dock denna höst att rösta på vår egen budget. Vi ser inte att nu isolerat gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp som rätt väg framåt när klimatarbetet i stället måste accelerera. Det finns helt enkelt bättre sätt att både stärka landsbygden och säkra klimatarbetet, säger partiledaren Nyamko Sabuni.
Elisabeth Svantesson, M:s ekonomiska talesperson, kommenterade Sabunis beslut så här under tisdagseftermiddagen:
– De valde i slutändan att inte stå bakom uppgörelsen, däremot så finns det politik i vår budget som kommer också från liberalerna, exempelvis på skolområdet. Men varför de valde att inte stå med på slutet. Den frågan måste ställas till liberalerna.
Men en sänkt drivmedelsskatt var viktigare än att få med Nyamko Sabuni och Liberalerna?
– Det här har varit en helhetsförhandling och Liberalerna får svara på om det bara var den frågan som de drog sig undan för. Jag tror att den här frågan är viktig, och vi vet att den är det för väldigt många familjer runtom i landet som är helt beroende av bilen. Och just nu tränger ju drivmedelsskatten ut mycket annat som är viktigt.
Inte räknat med L
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till TT att han inte hade räknat med att Liberalerna skulle vara med på den gemensamma budgeten.
– Åtminstone inte från får sida. Vi har sett det som en bonus om de skulle välja att stödja oss.
Han tycker att budgetförslaget från M, KD och SD bådar gott inför framtiden och ser överenskommelsen kring migrationspolitiken som en framgång.
– Här har vi lyckats få både Moderaterna och Kristdemokraterna att gå med på en absolut, strikt miniminivå enligt EU-rätten inom asylpolitiken. Det upplever jag är en positionsförflyttning både från Moderaterna och Kristdemokraterna.
C: ”Är ett alliansparti”
Under tisdagen medverkade C-ledaren Annie Lööf i TV4:s Malou Efter Tio och pratade om varför ett samarbete med M är uteslutet så länge SD finns med i bilden.
– Vi är ett alliansparti. Vi hade gärna bildat regeringen med alliansen och haft Ulf Kristersson som statsminister efter förra valen. Men väljarna valde något annat. Vi säger nej till samarbete med SD. Vi vill samarbeta men kan inte gå med på att förhandla med främlingsfientliga populister som vi tycker att SD är eller V som står väldigt långt ifrån oss i ekonomisk politik, säger hon.
Annie Lööf upprepade även att de ser det som uteslutet att stödja en budget som V varit med och förhandlat fram.
– Men S får göra upp vad som helst med V, men då har de inte vårt stöd, säger hon.
M, KD OCH SD GEMENSAMMA BUDGETSLAG
Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har kommit överens om ett gemensamt budgetalternativ med fokus på att få ordning på de mest ”akuta samhällsproblemen”.
De vill bland annat satsa åtta miljarder på att sänka skatten för alla som jobbar. De vill även sänka skatten för pensionärer. Något som skulle innebära att en person som har 13 000 kronor i månaden får 1 800 kronor mer i plånboken varje år.
Partierna kommer även tillföra 400 miljoner kronor i en riktad satsning på höjda polislöner och utöka antalet poliser i yttre tjänst. År 2023 tillförs 800 miljoner kronor och från 2024 och framåt kommer ytterligare 1 200 miljoner kronor att tillföras.
När det gäller migration är partierna överens om att asyllagstiftningen ska anpassas efter den rättsliga miniminivån enligt EU-rätten. De vill även att fler utvisningar och avvisningar verkställs och att arbetet mot illegal invandring prioriteras.
För klimatet anser partierna att lägre utsläpp kan gå hand i hand med en stark ekonomisk tillväxt.
”För detta krävs väl utformade och effektiva styrmedel. Förorenaren ska betala för sin miljöpåverkan samtidigt som förnybar och miljövänlig teknik kan växa fram. På så sätt ger våra åtgärder största möjliga resultat för miljön”, skriver de.
Inom skolan vill de höja kunskapsresultaten och motverka det växande utanförskapet. De vill bland tillföra ytterligare 400 miljoner kronor för att motverka kunskapstappet, detta via olika stödinsatser som lovskola för elever som behöver det.