M: ”Invandringen är inte lönsam”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Invandringen är inte lönsam". Moderaterna vill att regeringen ska redovisa vad invandringen kostar samhället.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna vill att regeringen tydligare ska redovisa vad invandringen kostar det svenska samhället.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill att regeringen tydligare ska redovisa vad invandringen kostar det svenska samhället. 

Partiet anser även att invandringen till Sverige inte är lönsam, skriver DN.

– Väljarna förstår att det både finns kostnader och intäkter men då ska man också vara ärlig och säga att den invandring som vi har just nu inte är lönsam, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Moderaterna anser att regeringen på ett tydligare sätt ska visa vad invandringen kostar Sverige. Partiet utesluter inte heller att det behövs ett asyltak, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till Dagens nyheter. 

Svantesson var tidigare arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Då uppmanade Reinfeldt svenskarna att öppna sina hjärtan. Nu har partiet lagt om migrationspolitiken med en stramare syn på invandring och integration.


LÄS ÄVEN: Nya pressen på Löfven – V kräver plats i regeringen


”Invandringen är inte lönsam”

Enligt en beräkning som Moderaterna gjort med utgångspunkt i en tidigare forskningsrapport kommer kostnaderna för invandringen att uppgå till 40 miljarder kronor netto år 2018.

–  Under lång tid har vi bara pratat om invandringens möjligheter, inte om problemen. Jag tycker att man ska göra både och. Väldigt många som har kommit till Sverige går till jobbet varje dag och bidrar, men vi har också stora integrationsproblem. Den diskussionen och diskussionen om kostnader måste man också ta. Det finns också positiva effekter av invandringen som vi måste prata om. Det tycker jag att vi gör. Men vi måste prata om kostnader också, säger Elisabeth Svantesson till DN. 

– Väljarna förstår att det både finns kostnader och intäkter men då ska man också vara ärlig och säga att den invandring som vi har just nu inte är lönsam. 


LÄS ÄVEN: Heta debatten om vinsttak i välfärden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.