Migrationsminister Tobias Billström Foto: Suvad Mrkonjic
Migrationsminister Tobias Billström Foto: Suvad Mrkonjic

M: Invandrare ska kunna förlora medborgarskapet

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna vill ha hårdare tag mot invandrare.
På DN Debatt presenteras en utredning som föreslår att fler grovt kriminella invandrare utvisas.
Invandrare skall även kunna berövas sina medborgarskap.
"Det ska, i större utsträckning än i dag, vara möjligt att utvisa utländska medborgare som dömts för grova brott", står det på DN Debatt.
På tisdagen överlämnar Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation sin slutrapport till partistyrelsen.
Huvuddragen presenteras på DN Debatt.
Rapporten föreslår åtta steg mot en förändrad invandringspolitik. Och budskapet är tydligt: Sverige bör ta i med hårdare tag, enligt den moderaterna arbetsgruppen.

Boenderätt slopas

I rapporten föreslås bland annat följande:
Invandrares rätt att själva välja bostadsort slopas i sin nuvarande form.
Invandrare skall fortfarande kunna välja vart de vill bo, men de som väljer att bosätta sig i kommuner som är ”överetablerade” kommer inte få någon ersättning, enligt den moderata förslaget.

Fler utvisningar

Invandrare som begår brott bör utvisas oftare än vad som i dag sker, föreslås också.
”Det ska också, i större utsträckning än i dag, vara möjligt att utvisa utländska medborgare som dömts för grova brott”, står det på DN Debatt.
Den som fått medborgarskap på felaktiga grunder skall kunnas berövas det.
”Det kan handla om falsk identitet, hot eller mutor.”
Bakom rapporten står migrationsminister Tobias Billström, Ulf Kristoffersson, Socialborgarråd i Stockholm och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson.
Deras nästa steg är att diskutera rapporten inom alliansen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag