Anna Kinberg Batra vill bland annat införa krav på samhällsorientering. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENAnna Kinberg Batra vill bland annat införa krav på samhällsorientering. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Anna Kinberg Batra vill bland annat införa krav på samhällsorientering. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Moderaternas förslag innebär utbildningsplikt för de som kommer som nyanlända till Sverige. Foto: Diego Cervo / COLOURBOXModeraternas förslag innebär utbildningsplikt för de som kommer som nyanlända till Sverige. Foto: Diego Cervo / COLOURBOX
Moderaternas förslag innebär utbildningsplikt för de som kommer som nyanlända till Sverige. Foto: Diego Cervo / COLOURBOX

M: Inför "integrations- plikt" för de nyanlända

Publicerad

Moderaterna föreslår att Sverige ska införa "integrationsplikt" för nyanlända.

Anna Kinberg Batra vill bland annat införa krav på 100 timmars samhällsorientering, utbildningsplikt och ökade aktivitetskrav.

Moderaterna vill också villkora det permanenta uppehållstillståndet med språkkrav.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra höll på fredagen tal i samband med Moderaternas partiråd på Waterfront Congress Centre i Stockholm.

Med sig hade hon nyheten om att partiet vill införa "integrationsplikt" för nyanlända.

Det handlar bland annat om att alla nyanlända ska tvingas genomgå 100 timmars samhällsorientering. Dessutom vill Moderaterna införa en utbildningsplikt och ökade aktivitetskrav.

Moderaterna: Måste anstränga sig

De nyanlända måste också anstränga sig för att lära sig svenska för att få permanent uppehållstillstånd, enligt Moderaterna.

– Lär dig språket, gör dig anställningsbar och lika tydligt om värderingar: Här får var och en bestämma över hur man vill leva sitt liv, och med vem oavsett kön. Vi accepterar inte förtryck, oavsett om det handlar om heder, kultur eller religion, inte alls, säger Anna Kinberg Batra, och fortsätter:

– Krav, krav, krav, krav. Ja, för att komma in i vår gemenskap.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag