Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M i Stockholm väcker frågan om tiggeriförbud

<p>55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri, enligt en undersökning som Ipsos gjort för DN. <br></p>
Foto: Martin Von Krogh/Expressen / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
"Tiggeriet har blivit en starkt växande grogrund för människors känsla av otrygghet", säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Foto: Pressbild
Sedan i våras får gatumusikanter inte spela innanför tunnelbanans spärrlinje och det är inte tillåtet att sitta eller ligga på golvet.
Foto: Per Wissing / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Stefan Löfven öppnade i sitt jultal upp för någon form av tiggeristopp.

Nu väcker Moderaterna i Stockholm igen frågan om tiggeriförbud i tunnelbanan.

– Jag tror att det flesta stockholmare vill ha det, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

SL:S NYA ORDNINGSREGLER SEDAN I VÅRAS

Det är inte tillåtet att:

1. Ligga ned i sittmöbler eller att ligga eller sitta på golvet.

2. Sälja eller dela ut tryckta skrifter utan SL:s skriftliga tillstånd ombord på fordon eller innanför SL:s spärrlinje.

3. Ofreda annan person eller på annat sätt uppträda störande.

4. Framföra musik utan SL:s skriftliga tillstånd.

5. Ta med skrymmande bagage eller bagage eller andra föremål som kan medföra fara för säkerheten eller orsaka andra obehag.

6. Lämna bagage och andra tillhörigheter utan uppsikt. Kvarlämnade tillhörigheter kan omhändertas.

Källa: SL

Stefan Löfven tog i sitt jultal upp ett tiggeristopp och att en tiggerilicens är en möjlighet. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har även öppnat för ett förbud.

– Men prat om en tiggerilicens är inte nog. Enklast och rimligast vore ett tiggeriförbud i kollektivtrafiken. Tiggeriet sprider sig. Det har tydligt sökt sig till kollektivtrafiken och blivit en växande grogrund för människors känsla av otrygghet, säger Kristoffer Tamsons.

Får inte spela

Sedan i våras får gatumusikanter inte spela innanför tunnelbanans spärrlinje och det är inte tillåtet att sitta eller ligga på golvet. Ofta handlar det om EU-migranter, vanligtvis romer från Rumänien och Bulgarien.

55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri, enligt en undersökning som Ipsos gjort för DN. Då krävs en lagändring.

– Vi behöver en lagstiftning för oss som ser lokala problem och utmaningar, så att vi kan börja arbeta med de frågor som medborgarna förväntar sig. Vi ska utveckla vårt arbete hos våra sociala myndigheter men måste också se till att det råder lag, ordning och trygghet, säger Kristoffer Tamsons.

"Inte blunda för folk i nöd"

Gunilla Roxby Cromvall, trafikpolitisk talesperson och gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, tror inte på ett förbud.

– Jag förstår att folk tycker att det är jobbigt att se fattiga på gatan men någon otrygghet skapar det inte. Vi människor måste kunna be varandra om hjälp, sen är det frivilligt att göra det. Det är främst Rumäniens ansvar men vi kan inte blunda för folk i nöd. Det är fortsatta påtryckningar som gäller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.