Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: Har samsyn med SD – närmat oss ”verkligheten”

MP:s språkrör Märta Stenevi och M-ledaren i debatt i SVT:s Agenda.
Maria Malmer Stenergard
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaterna anser att man nu ”närmat sig verkligheten” och ser fler likheter med Sverigedemokraterna.

– Det finns goda förutsättningar att enas med SD om en mycket stramare och mer hållbar migrationspolitik, säger Maria Malmer Stenergard till Sydsvenskan.

Under året har Kristersson öppnat för ett SD-samarbete. Och nu tar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard ytterligare kliv för att närma sig Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson lanserade i söndags nya förslag om integration: Invandrare ska få barnbidrag, gratispension och bostadsbidrag först när de blir svenska medborgare. 

Förslaget har fått hård kritik från flera håll – men inte från Maria Malmer Stenergard.

– Inriktningen är bra. Moderaterna har i flera år drivit att man ska ha en successiv kvalificering till ersättningar i takt med att man jobbar, betalar skatt, får permanent uppehållstillstånd och sen blir medborgare. Jag ser det som en trappa med tydliga drivkrafter under vägen, säger hon till Sydsvenskan.

M vill att barnbidraget ska gå till alla familjer – men att man måste kvalificera sig för flerbarnstillägget.

Kan enas

Maria Malmer Stenergard är ”övertygad” om att Moderaterna och Sverigedemokraterna kan enas.

Enligt Malmer Stenergard handlar det om att skapa drivkraft för att ta sig in i samhället. Men hon vill inte svara på frågan om hon är orolig för att barn ska växa upp i fattigdom för de som inte lyckas få ett arbete.

– Vi har haft en väldigt stor invandring, men i praktiken ingen integration. Jag tror den allra största risken för barn är att de aldrig hör sina föräldrar prata svenska, aldrig ser dem gå till jobbet, utan lever på bidrag i djupt utanförskap, säger hon till Sydsvenskan.


Se också: 

Ulf Kristersson om regeringens nya åtgärder mot mäns våld mot kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.