Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M framåt för första gången på månader

Moderaterna går framåt i en ny mätning. Foto: Virginia Mayo

Moderaternas trend är bruten.

Partiet går framåt i DN/Ipsos oktobermätning – för första gången på sex månader.

Så gick undersökningen till

FRÅGA: "Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på?" UNDERSÖKNINGSPERIOD: 10-29 oktober. METOD: Telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval bland svenska medborgare som är 18 år och äldre. Andelen osäkra väljare som inte anger något parti är 17,1 procent. ANTAL TILLFRÅGADE: 2200. BESTÄLLARE: Dagens Nyheter. MÄTINSTITUT: Ipsos. STATISTISK SÄKERHET: Samtliga partiet ökar eller minskar inom felmarginalen, utom Kristdemokraterna som går från 4,5 till 3,2 procent.

Läget i opinionen har varit stabilt under hela året. Den enda förändringen har varit Moderaternas tillbakagång. I april hade regeringspartiet 29,5 procent av väljarstödet, i september bara 24,7 procent.

Nu har den utvecklingen vänt.

I oktobermätningen som presenteras i Dagens Nyheter i dag går Moderaterna framåt med 2,7 procentenheter och landar på 27,4 procent. Visserligen inom felmarginalen – men en positiv förändring för partiet.

– Den nedåtgående trenden som vi har sett sedan i våras förefaller ha avstannat, åtminstone tillfälligt, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen är att Kristdemokraterna går från 4,5 till 3,2 procent.

Underläge för Alliansen

Och Alliansen som helhet har ett underläge. Man skulle behöva fyra partier som stabilt håller sig över fyraprocentsgränsen. I stället ligger Centerpartiet precis på fyraprocentsspärren, och KD minskar alltså. Det är regeringens största problem just nu, enligt Laurin Gullhed.

– Möjligen hade man kunnat tänka sig att när välfärdsfrågorna blir viktigare och viktigare att KD skulle kunna vinna något på det. Men det kan vi inte se i den här mätningen, säger hon till Dagens Nyheter.

Skillnaden mellan blocken minskar litegrand i oktobermätningen. Men jämfört med förra valet är skillnaden större. Alliansen har ett tuffare utgångsläge i kommande val, enligt Ipsos analys.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!