Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson. Foto: Anna-Karin NilssonElisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Elisabeth Svantesson (M). Foto: Anna-Karin NilssonElisabeth Svantesson (M). Foto: Anna-Karin Nilsson
Elisabeth Svantesson (M).  Foto: Anna-Karin Nilsson

M-förslaget: Slå ihop alla lönestöd till ett

Publicerad

Precis som Arbetsförmedlingen vill Moderaterna slå ihop de olika lönestöden, kan Expressen avslöja.

Men M vill gå ett steg längre och göra nio stöd till ett.

Regeringen lovar nu att förenkla stöden.

– Jag kommer att göra det. Vi behöver färre och enklare lönestöd, säger Ylva Johansson, S, i en debatt i riksdagen under tisdagen.

Moderaterna vill slå ihop de olika lönestöden till ett enda, kan Expressen berätta. I dag finns en rad subventionerade anställningar – för många och för krångliga anser M.

– En allt större del av de arbetslösa tillhör grupper som har svårt att få sitt första jobb. För de personerna kan lönestöd sänka tröskeln och underlätta vägen till arbetsmarknaden. I dag finns det alldeles för många stöd och de är ofta krångliga, säger Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

”Jag noterar att regeringen infört fler stöd”

Förslaget går ut på att ersätta nio olika stöd med ett enda. Bland annat vill man baka in nystartsjobb,instegsjobb, extratjänster och traineetjänst till en enda med namnet nystartsjobb.

– Jag noterar att regeringen infört fler stöd, i stället för färre, säger Svantesson.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg sa till Dagens Nyheter i februari att Arbetsförmedlingen förelår för regeringen att slå ihop de olika lönestöden till ett enda.

Under tisdagen presenterade Arbetsförmedlingen sitt budgetunderlag för 2017-2019 där man går in på vilka förändringar man vill göra. Men Moderaterna menar att deras förslag är enklare för arbetsgivare och förmedlare eftersom de behåller en enda lönestödsform.

– Det här är ett arbete vi påbörjade redan 2014 och vi har lyft den här frågan. Det är bra att Arbetsförmedlingen också ser detta, säger Svantesson.

Finns det inte risk att det blir trubbigt om man har ett verktyg?

– Tvärtom. Vi har jobbat igenom detta under lång tid och vi ser att utgångspunkten är just nystartsjobb. Man får en dubbel arbetsgivaravgiftsnedsättning, säger hon.

”Vi vill att man ska ha en schyst lön”

Moderaterna vill heller inte att bedömningen för vem som ska få stödet inte ska ligga hos Arbetsförmedlingen. Tvärtemot regeringen vill M inte kräva att arbetsplatsen erbjuder kollektivavtalsensliga villkor med motiveringen att man inte vill utesluta mindre företag.

– Vi vill att man ska ha en schyst lön men vi kommer inte kräva allt som är i ett kollektivavtal, säger Svantesson.

Men vem ska se till att det sköts på rätt sätt?

– Vårt förslag utgår från nystartsjobb, det är det lönestöd som fungerar bäst i dag. Det är ett rättighetsstöd där man inte behöver ha kontakt med Arbetsförmedlingen. Det är vår modell för att göra det enkelt. Sen måste man arbeta med att motarbeta missbruk. Alliansen införde ett tak på 22 000 kronor. Man måste naturligtvis, som i dag med nystartsjobb, se till att man har kontroll på företag. Man kan göra stickprov, säger Svantesson.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, har tidigare sagt att stöden är för många. Under tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen svarade ministern på M-förslaget.

– Jag delar Elisabeth Svantessons uppfattning att vi behöver förenkla lönestöden. Det var synd att du inte gjorde det när du hade chansen som minister. Jag kommer att göra det. Vi behöver färre och enklare lönestöd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag