Foto: Lisa F. Young
 Foto: Lisa F. Young

M-förslag ska minska ungas tv-spelande

Publicerad

I ett nytt skolförslag vill Moderaterna begränsa skolungdomars tv-spelande.

Men förslaget innebär ingen konkret satsning.

– Vi vill ha ett handslag med alla föräldrar, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé till TV4 Nyheterna.

På tisdagen utsåg Moderaterna Vänsterpartiet till sin huvudmotståndare i skolfrågan. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt fick i dag ett brev med inbjudan till debatter runtom i landet.

Partiet anser helt enkelt att konflikterna med Socialdemokraterna är för få.

I ett nytt åtgärdspaket, som presenterades i TV4 Nyheterna, vill partiet nu erbjuda webbaserad läxhjälp, införa mer fysisk aktivitet i skolan och få bukt med sena ankomster.

Gäller framför allt pojkar

Men framför allt vill man begränsa skolungdomars tv-spelande för att höja skolresultaten. För att lyckas med detta vädjar partiet nu till landets föräldrar.

– Vi vill ha ett handslag med alla föräldrar. Jag tror att vi kommer behöva ha mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna. En tredjedel av pojkarna spelar tv-spel mer än tre timmar varje dag. Det håller inte om vi ska lyfta de svenska skolresultaten, säger Tomas Tobé till TV4.

Partiet menar att spelandet bidrar till de sjunkande skolresultaten

– Vi har ett allvarligt läge nu när det gäller elevernas resultat i skolan och det är väldigt tydligt för mig att vi måste förändra attityden kring detta. Och då måste vi ha föräldrarna med oss, avslutar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag