Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-förslag ska minska ungas tv-spelande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa F. Young

I ett nytt skolförslag vill Moderaterna begränsa skolungdomars tv-spelande.

Men förslaget innebär ingen konkret satsning.

– Vi vill ha ett handslag med alla föräldrar, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé till TV4 Nyheterna.

På tisdagen utsåg Moderaterna Vänsterpartiet till sin huvudmotståndare i skolfrågan. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt fick i dag ett brev med inbjudan till debatter runtom i landet.

Partiet anser helt enkelt att konflikterna med Socialdemokraterna är för få.

I ett nytt åtgärdspaket, som presenterades i TV4 Nyheterna, vill partiet nu erbjuda webbaserad läxhjälp, införa mer fysisk aktivitet i skolan och få bukt med sena ankomster.

Gäller framför allt pojkar

Men framför allt vill man begränsa skolungdomars tv-spelande för att höja skolresultaten. För att lyckas med detta vädjar partiet nu till landets föräldrar.

– Vi vill ha ett handslag med alla föräldrar. Jag tror att vi kommer behöva ha mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna. En tredjedel av pojkarna spelar tv-spel mer än tre timmar varje dag. Det håller inte om vi ska lyfta de svenska skolresultaten, säger Tomas Tobé till TV4.

Partiet menar att spelandet bidrar till de sjunkande skolresultaten

– Vi har ett allvarligt läge nu när det gäller elevernas resultat i skolan och det är väldigt tydligt för mig att vi måste förändra attityden kring detta. Och då måste vi ha föräldrarna med oss, avslutar han.

Tror du att politiker kan minska barns tv-spelande?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.