"Det måste vara enkelt", säger Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Det måste vara enkelt", säger Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

M föreslår ny "första jobbet"-anställning

Publicerad

Moderaterna föreslår en ny anställningsform.

Lön för upp till 60 procents arbete och resten utbildning enligt ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställd.

– Det måste vara enkelt. Det vi lärt oss är att ju krångligare system desto färre som kommer i arbete, säger Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson, på en pressträff.

Under torsdagen presenterade Moderaterna en mer detaljerad plan över partiets förslag på "första jobbet"-anställning. Den nya anställningsformen riktar sig till unga upp till 23 år eller personer som kommit till Sverige de senaste fem åren och ska innehålla 25-40 procent utbildning och upp till 60 procent arbete.

– Vi förenklar första jobbet-anställningen för att fler arbetsgivare ska anställa, upp till 40 procent kan man ha en utbildningsdel och lära sig jobbet på jobbet, säger Elisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Utan kontakt med Arbetsförmedlingen

Förslaget ska kunna tillämpas utan någon större kontakt med Arbetsförmedlingen. Enligt M kan till exempel facket vara till hjälp och stöd för arbetstagaren.

Men om det är ett företag utan kollektivavtal?

– Redan i dag ser det ut så på svensk arbetsmarknad att alla personer jobbar inte på företag som har kollektivavtal så det är ju ingen skillnad mot i dag. I de här avtalen måste man vara tydlig med vad som är utbildningsdel och arbetsdel så att man också kan gå till domstol om man upplever att man inte fått den del man ska ha, säger Svantesson.

Vem ska ha hand om avtalet, är det en kopia var eller ska det skickas in någonstans?

– Vi har inte landat där. Just delen med utbildningsinnehåll behöver utredas vidare. Det måste vara enkelt. Det vi lärt oss är att ju krångligare system desto färre som kommer i arbete, säger hon.

Elisabeth Svantesson: "Det är inte första gången"

Hur skiljer man på utbildning och arbete så att de inte glider in i varandra?

– Så är det ju i många lärlingsutbildningar i dag att en del av arbetet är en lärlingsdel. Det är inte första gången varken i Sverige eller andra länder man har lärlingsanställningar. Det behöver vi i Sverige och det är vi övertygade om att vi kommer att klara av, säger hon.

Moderaterna har än så länge inget mål för hur många arbeten förslaget ska ge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag