Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppen: Föräldrarnas ansvar är helt avgörande

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell om gängvåldet i november.
Johan Forssell anser att föräldrarna har ett ansvar som är ”helt avgörande” i frågan om att motverka kriminalitet.
Enligt Expressens uppgifter var mannen som sköts till döds natten till nyårsafton kopplad till det kriminella Rinkeby-nätverket ”Shottaz”.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, vill se att föräldrarnas ansvar blir tydligare i frågan om gängkriminaliteten – något han skriver är ”helt avgörande”, i ett inlägg på Facebook.

– Vi pratar väldigt mycket om gängkriminalitet kopplat till fler poliser, strängare straff, och förebyggande insatser. Jag tycker att perspektivet hela tiden glöms bort: många är under 18 år, ungdomar, och rentav barn. Var finns föräldrarnas ansvar i det här? säger Forssell till Expressen.

I ett inlägg på Facebook beskriver Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell sina ambitioner för att motverka gängkriminaliteten nästa år, där frågan om föräldrarnas ansvar då det handlar om gängkriminalitet, är ”helt avgörande”.

”Sist men inte minst kommer jag fortsätta driva en fråga som jag tror är helt avgörande men som ofta lyser med sin frånvaro i debatten: föräldraansvaret. Sätter man barn till världen har man också ett ansvar för att efter bästa förmåga ge dem sunda värderingar och sätta gränser när problemen börjar uppstå. Det ansvaret kan man som förälder aldrig avsäga sig till lärare eller statliga myndigheter. Det måste man försöka ta själv”, skriver han.

– I Sverige låter det alltid som att staten har allt ansvar. Är man förälder och satt ett barn till världen har man ett ansvar att lära ut sunda värderingar och att sätta gränser. Ska ungdomar vara ute och ränna på nätterna där man bränner bilar, eller ska man som förälder ta sitt ansvar? säger Forssell till Expressen.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10162755374005029&set=a.10150548271510029&type=3&theater

– Vi pratar väldigt mycket om gängkriminalitet kopplat till fler poliser, strängare straff, och förebyggande insatser. Jag tycker att perspektivet hela tiden glöms bort: många är under 18 år, ungdomar, och rentav barn. Var finns föräldrarnas ansvar i det här?

Forssell menar att han vill driva frågan under kommande år, men exakt på vilket sätt det ska har han inte landat i ännu.

– Min poäng är två saker. Dels vill jag få in det här perspektivet, det är helt frånvarande. Det andra är, som jag skriver, att problemen är stora, och det finns inga enkla lösningar. Vi politiker sitter inte på alla svar. Man kan göra några saker tror jag. Tittar man specifikt på utanförskapsområden vet man att de som begår kriminella handlingar ofta är personer som antingen kommit nyligen till Sverige, eller tidigare.

Utöver föräldrarnas ansvar lyfter även Johan Forssell i sitt inlägg på Facebook vikten av att stärka polisyrket, samt att prata mer om brottsoffren, snarare än förövarna.

Han skriver även att brottsförebyggande insatser är viktiga:

”Varje människa har ett eget ansvar för sina handlingar och brott ska aldrig ursäktas. Samtidigt kan vi inte blunda för att utanförskap kan lägga en trist grogrund för framtida kriminalitet. Här är vår moderata arbetslinje helt avgörande, men också en kunskapsskola som ger alla elever en chans.”

Sneglar mot Danmark

I oktober visade en undersökning från Dagens Nyheter att gärningspersoner inblandade i skjutningar i genomsnitt är 27 år, samma ålder som det genomsnittliga offret, och att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade. Undersökningen identifierade 57 personer som antingen häktats eller åtalats för dödsskjutningar under 2018. 35 procent av de misstänkta var utrikesfödda, och 41 procent var inrikesfödda med en eller båda föräldrarna födda i utlandet, skriver DN. Samtidigt var 24 procent av de identifierade personerna födda i Sverige, liksom båda deras föräldrar. Av de utrikesfödda hade 89 procent invandrat före 2010.

Forssell anser det vara viktigt att tidigt upplysa de som kommer till Sverige att de inte bara har rättigheter, utan även skyldigheter. Ett exempel menar han är föräldrar som inte dyker upp då socialtjänsten kallar dem till möte.

– Vi som nation måste vara tydliga och säga att ”du har ansvar för dina barn”.

Samtidigt säger han att det inte rör sig om ett etniskt problem.

– Jag vill göra upp med kulturen att det är någon annans fel. Man har ett ansvar som förälder.

Vad vill du göra, rent konkret?

– I Danmark tittar man på ersättningsnivåer på bidrag, det är något man kan titta på även i Sverige. Någon form av konsekvens måste det bli om man som förälder inte kommer till ett möte med socialtjänsten om man ber om det. Det tycker jag är självklart.

Då denna kriminalitet sker i ekonomiskt utsatta områden, riskerar det inte att förvärra situationen? 

Det finns ingen naturlag som säger att man blir kriminell för att man är fattig. Tvärtom finns det fattiga människor som växer upp och tar sitt ansvar, men utanförskap kan lägga en grogrund. Jag tror det är oerhört viktigt att barn växer upp med föräldrar som anstränger sig för sunda värderingar och för att sätta gränser. Det finns redan i dag, skolkar man från skolan kan man få studiebidraget indraget, det är en fullt rimlig princip. Går man på a-kassa och inte söker jobb får man den indragen. Det är något jag kommer titta på 2020, men principen tycker jag inte är konstig. Det finns både rättigheter och sedan skyldigheter.

”Gängkriminaliteten löser sig inte med högre straff”

Rinkebyrapparen är kritisk till sitt extra hårda straff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.