Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M får nya poster i utskotten – efter sprickan i alliansen

Moderaternas Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf, Centerpartiet.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES

Centerns och Liberalernas överenskommelse med regeringen gör att riksdagens utskott organiseras om. Nu har Moderaterna kommit överens med Socialdemokraterna om att de ska få ledande poster i utskotten, erfar SVT

Efter riksdagsvalet förra året gjorde Socialdemokraterna och Moderaterna upp om ordförandeposterna i riksdagens utskott. De två största partierna delar traditionellt upp posterna mellan sig efter mandatfördelningen och delar sedan ut poster till sina respektive samarbetspartier.

Standard är att ordförande och vice ordförande kommer från antingen regeringspartierna eller oppositionen.

Men nu gör splittringen i alliansen att Moderaterna begärt att en andre och en tredje vice ordförandepost ska införas i vissa utskott. Detta eftersom partiet inte längre anser sig vara i opposition tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, enligt SVT.

Moderaterna får nya poster i utskotten

De nya posterna tillkommer i de utskott där ledamöter från S, MP, C, L eller V sitter som både ordförande och vice ordförande.

Moderaterna kommer att få sex poster som andre vice ordförande och tilldelare en till Kristdemokraterna, enligt SVT.

Riksdagens utskott har inte haft andre och tredje vice ordförande sedan 2006.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.