Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M dömer ut reformen av Arbetsförmedlingen

Elisabeth Svantesson.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Kritiken mot reformeringen av Arbetsförmedlingen växer för varje dag, och nu går även Moderaterna ut och tar bestämt avstånd från reformen. 

– Att Centerpartiet i armkrok med Socialdemokraterna börjat riva ned dagens system utan att veta vad det ska ersättas av är mycket olyckligt. Man bedriver en experimentverkstad som kommer drabba många arbetssökande, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Och hon utesluter inte att M kommer agera i riksdagen för att stoppa reformen, om den drivs igenom på det sätt som Centern vill. 

På tisdagen kunde Expressen rapportera om ett brev som Liberalernas ledare Nyamko Sabuni skrivit till statsminister Stefan Löfven och övriga partiledare bakom januariavtalet.

I brevet kräver Sabuni nya samtal om reformen av Arbetsförmedlingen, och hon dömer också ut tidsplanen för reformen. 

Enligt Elisabeth Svantesson är det uppenbart att de fyra partierna bakom januariavtalet, S, C, L och MP, helt saknar en gemensam plan. 

– Man har börjat riva ned utan att veta vad man ska bygga upp. Och det bekymrar mig mycket. För nu vänder konjunkturen och många arbetssökande kommer att komma i kläm, säger Elisabeth Svantesson. 

Kritiken kommer trots att Moderaterna tillsammans med övriga allianspartier utlovade en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen inför valet 2018 som påminner om det som nu sjösatts. 

”Inte vem som helst”

Men enligt Elisabeth Svantesson har Moderaterna aldrig tänkt sig att det skulle ske på det sätt som slås fast i januariavtalet. Och hon tar bestämt avstånd från hela idén om att införa ett system som bygger på Lagen om valfrihet. 

– Arbetsförmedlingen behöver reformeras, och de aktörer som är duktiga på att förmedla jobb till en lägre kostnad ska göra det. Men vi moderater vill inte se att vem som helst ska kunna bli arbetsförmedlare och att det startas en massa företag runtom i landet som använder skattebetalarnas pengar utan att det går att kontrollera, säger hon.

Och hon hänvisar till de försök som gjordes med de så kallade etableringslotsarna under alliansregeringens tid. 

– Lagen om valfrihet leder till att i princip vem som helst kan bli arbetsförmedlare. Det har testats förr och ledde till kriminalitet och det kommer dessutom bli dyrare än i dag, säger hon. 

– Vi lärde oss en dyrköpt läxa. Och det vore minst sagt anmärkningsvärt om de gör om samma misstag igen. 

”Måste utreda”

Moderaterna vill i stället utforma ett system där ett mindre antal ”etablerade aktörer” upphandlas och tar över delar av Arbetsförmedlingens verksamhet. Men reformeringen måste ske mycket mer varsamt än som nu är fallet, säger Elisabeth Svantesson:

– Först och främst måste man utreda detta grundligt innan man börjar riva ned det system vi har. Just nu är det ju kaos på Arbetsförmedlingen, säger hon.

Expressen avslöjade redan i mitten av oktober att det skakade rejält om reformen av Arbetsförmedlingen och att den interna kritiken inom S, C och L var stor mot hur reformprocessen sköttes. 

Och sedan dess har kritiken bara vuxit. Den tidigare moderate finansministern Anders Borg gick på onsdagsmorgonen ut och tog bestämt avstånd från reformplanerna.

– Reformen är illa genomtänkt, den är illa genomförd, och den är i grunden felstrukturerad, sa han i P1 morgon.

Och att regeringen påhejade av Centerpartiet ändrat sig och nu tänker sig att kommunerna också ska kunna ta över förmedlandet, är ett ”historiskt misstag” enligt Anders Borg. 

Kravet på Löfven

Vad som nu händer med reformen är oklart. Enligt Elisabeth Svantesson måste Stefan Löfven nu ta sitt ansvar, och se till att det blir ordning igen. Annars är Moderaterna beredda att agera för att stoppa reformen. 

– När det gäller Lagen om valfrihet, det vill säga att vem som helst ska kunna bli arbetsförmedlare, är det bara Centerpartiet som tycker det är en bra idé. Då bör alla andra fundera på om man inte bör dra i bromsen. 

Eftersom de fyra januaripartierna inte har majoritet finns det en möjlighet för oppositionen att stoppa reformen. Men det kräver att M, KD, SD och V går samman. 

Kan ni tänka er att göra gemensam sak med V, SD och KD?

– Det får vi återkomma till, säger Elisabeth Svantesson.

Dagens tre största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.