Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: ADHD-testa alla barn i utsatta områden

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Finansregionrådet Irene Svenonius.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill snabbtesta skolklasser i utanförskapsområden för adhd – för att kunna medicinera fler och därmed minska gängkriminaliteten.

– Vid fem års ålder på barnavårdscentralen ska man kunna göra detta, säger finansregionrådet Irene Svenonius.

Socialdemokraterna är kritiska till förslaget och vill i stället satsa på våldsförebyggande arbete i skolorna.

– Det blir väldigt utpekande och lite märklig människosyn, säger Ebba Östlin, kommunstyrelseordförande i Botkyrka.

Barn som bor i utsatta områden ska screenas för adhd för att fler ska få en diagnos, det föreslår Moderaterna i Stockholm. Partiet vill att hela skolklasser ska kunna genomgå ett slags snabbtest, och de som får utslag ska sedan genomgå en större utredning. 

Redan vid fem års ålder ska barn kunna testas på BVC, och sedan vid flera tillfällen under skolgången, säger Irene Svenonius. 

– Ju tidigare man kan sätta in åtgärder, desto bättre förutsättningar, säger hon. 

Moderaterna vill understryka att det hela skulle vara en frivillig undersökning – ett erbjudande.

”Kommer vara brottsförebyggande”

Enligt en sammanställning från 2015, från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm som partiet hänvisar till, medicineras barn utan invandrarbakgrund mot adhd tre gånger så ofta som barn födda utanför Sverige.

”Barn med invandrarbakgrund, framför allt de med rötter i Afrika, Mellanöstern, Sydvästasien och Asien, konsumerar adhd-läkemedel i mindre omfattning än svenska barn, ett samband som tycks förstärkas av att bo i ett bostadsområde med en hög koncentration av utrikesfödda”, står det bland annat i sammanställningen.

Dessutom finns en koppling mellan adhd i barndomen och våldsbrott senare, enligt Kriminalvården

– Det finns ju inte en enda orsak till att en person blir kriminell, men på landets fängelser finns en stor representation av personer med adhd. Vi måste ge oss in i det här fältet om vi menar allvar med att bryta nyrekryteringen i gängen, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell.

– Vi måste hitta de här barnen, och det kommer också vara brottsförebyggande. 

Socialdemokraterna: ”Finns ingen quick fix” 

Moderaterna tror då att det kan vara avgörande att fler barn medicineras. 

– Det kan vara det, det finns olika typer av behandlingar, säger Johan Forsell.

Förslaget ska beslutas regionalt, men partiet vill också föra frågan nationellt. 

Socialdemokraterna i Region Stockholm är kritiska. Ebba Östlin, kommunstyrelseordförande i Botkyrka kommun, menar att det framför allt är viktigt att skolan har rätt resurser för att kunna arbeta våldsförebyggande för att på så sätt förebygga gängkriminalitet. 

Hon säger även att hon är tveksam till om Moderaterna verkligen har insyn i den vård de i dag bedriver i Stockholmsregionen.  

 – I region Stockholm stänger man ner ungdomspsykiatrin och det tar närmare ett år att få en npf-diagnos. Så förslaget känns ganska verklighetsfrånvänt om man tittar på det Moderaterna gör i dag, säger Ebba Östlin. 

Hon säger att det inte finns någon snabb lösning på gängproblematiken och säger att Socialdemokraterna vill fokusera på att arbeta våldsförebyggande i skolorna. 

– Förslaget visar återigen att Moderaterna tror att det finns en ”quick fix” när det egentligen handlar om att vi måste jobba i en helhet. Det våldsförbyggande arbetet är avgörande, att vi sätter stopp för negativa spiraler innan de tagit fart.

Experten: ”Obehagligt” 

Ebba Östlin poängterar också att det vore utpekande att fokusera på att screena barn från ett visst område. 

– Om man ska screena barn, då måste man screena alla barn. Det blir väldigt utpekande och lite märklig människosyn om vi ska screena vissa barn för att man bor i ett visst område, säger hon. 

Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, kallar Moderaternas förslag för obehagligt och menar att metoden med snabbtester inte är speciellt effektiv. 

– Jag tycker inte att det verkar som ett bra förslag, det verkar obehagligt och det ger lite otrevliga vibbar att titta i vissa områden efter en avvikelse på det viset, säger Lena Nylander. 

Professorn: Barn i utsatta områden får ofta inte rätt hjälp

Hon säger vidare att det inte heller är säkert att den som får en adhd-diagnos har nytta av medicin. Lena Nylander tycker att det i stället är bättre att fokusera på en bra och trygg skola. 

– Det viktigaste man kan göra för barn med adhd – det är att se till att skolan fungerar. Det som är bra för barn med adhd är bra för alla barn, säger Lena Nylander.

– Om man ser till att skolan fungerar så tror jag att man bättre kommer ifrån problemet än vad man gör genom Moderaternas förslag, fortsätter hon.

Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri, säger samtidigt att det finns gott vetenskapligt stöd för att ”behandlad adhd” minskar risken för utveckling mot kriminalitet.

– Det är ingen tvekan om att barn i utsatta områden ofta inte får rätt utredning och hjälp om man inte inser att, precis som i alla andra populationer, adhd och annan ESSENCE-problematik är mycket vanligt förekommande och en av de viktigaste bakgrundsfaktorerna vid vissa typer av kriminalitet, säger Christopher Gillberg.

”Som att det pågår en tävling i repressiva förslag” 

Anders W Jonsson från Centerparitet kallar förslaget för ”vettlöst”. 

– Det är ett enormt slöseri med sjukvårdens resurser och dessutom stigmatiserande, säger Anders W Jonsson. 

Centern vill i stället att man ska fokusera resurserna på att stärka elevhälsan i skolan. 

Anders W Jonsson lyfter även fram Liberalernas aktuella förslag – om förskoleplikt för barn som behöver lära sig bättre svenska – och menar att det känns som att det pågår någon slags tävling i repressiva förslag mot människor som bor i utsatta områden. 

– Det pågår en väldigt obehaglig tävling där man ska vara så tuff som möjligt och ha så hårda krav som möjligt på människorna som redan har det svårt i de här områdena, säger Anders W Jonsson. 

Missa inte partiledardebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.