Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyxpensioner för politiker ses över

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven-Erik Johansson

Politikerna kan lyfta miljoner i ersättning efter att de har avgått.

I dag blev det klart att inkomststödet för riksdagsledamöterna ska bli mindre – och nu kan även förtroendevalda inom kommunerna få mindre ersättning.

– Vi ser över systemet, säger Pia Svensson, handläggare på SKL, till Expressen.se.

Förra året var mer än en tiondel av kommunpolitikerna som fick visstidspension efter avgång under 50 år, enligt Rapport  som har granskat Sveriges 50 största kommuner.

Ändå får de flera miljoner i pension – innan de ens har uppfyllt pensionsålder.

– Det är helt orimligt, säger Marina Mossberg, M, kommunstyrelseordförande i Haninge, till Expressen.se.

"Är inget tvång"

Det finns inga krav att de förtroendevalda ska söka nytt jobb. Utan ersättningen minskar om de tar ett jobb.

– Alla borde ha en rimlig omställningsersättning om man har haft ett utsatt arbete, men man ska inte kunna ha pengar i tolv år fram till att man går i pension utan att behöva jobba. Även politiker måste skola om sig och vara beredd att ta ett annat arbete, säger Martina Mossberg.

Sveriges kommuner och landsting har riktlinjer för hur pensioner ska delas ut till avgående politiker. Men flera kommuner sätter sina egna regler, eller ligger kvar i den gamla modellen från SKL där det inte fanns en åldersgräns från när visstidspensioner ska delas ut.

– Det är inget tvång att följa våra riktlinjer. Varje fullmäktige beslutar själv om från vilken ålder man har rätt till visstidspension, säger Pia Svensson, handläggare på SKL, till Expressen.se.

Ny modell

Under måndagen blev det klart att inkomststödet för riksdagens ledamöter ska bli mindre generöst från valet 2014.

SKL håller nu också på att utreda en ny modell för förtroendevalda inom kommunerna efter förslag från politikerna själva.

– Det vi tittar på framför allt är visstidspensionen och hur man kan stödja och underlätta en förtroendevald att enklare ställa om och gå in i ett nytt arbete, säger Pia Svensson.

Tittar ni även på åldersgränsen när det gäller visstidspensionen?

– Ja, vi tittar på allt, säger hon.

SKL:s nya riktlinjer kommer att vara klara och börja gälla inför nästa val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.