Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxmärkets kris – tvingas backa efter skarpa kritiken

Största nyhetshändelserna världen över.
En modell för Comme des Garçons på modeveckan i Paris.Foto: PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nu kritiseras klädmärket.Foto: PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Företaget har bett om ursäkt.Foto: PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIXELFORMULA/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det exklusiva klädmärket Comme des Garçons anklagas nu för kulturell appropriering.

”Det var aldrig meningen att såra eller förolämpa någon”, svarar håransvarige Julien d'Ys på Instagram.

Det japanska designmärket Comme des Garçons visade i veckan upp sin kommande vinter- och höstkollektion på modeveckan i Paris.

Ett genomgående tema i klädmärkets estetiska uttryck var blonda peruker i form av dreadlocks. 

CNN rapporterar att Comme des Garçons nu anklagas för kulturell appropriering, vilket innebär att någon som tillhör en majoritetskultur anammar särdrag från en minoritetskultur, i det här fallet dreadlocks. 

CNN skriver vidare att modehuset mestadels använde sig av vita modeller för ”en estetik som starkt kopplas samman med svart kultur”.

Ansvarig ber om ursäkt

Många reagerade även på att de blonda perukerna placerades ovanligt långt ner i pannan på modellerna.

Julien d'Ys, håransvarig på showen, förklarar att han valde ut perukerna för att hylla gamla egyptiska prinsar.

”Det var aldrig meningen att såra eller förolämpa någon. Om jag gjorde det ber jag verkligen om ursäkt”, skriver d'Ys till ett inlägg på Instagram.

Svensk minister kritiserades

Debatten om vita personer som har dreadlocks har pågått under flera års tid. Den amerikanska artisten Justin Bieber har fått utstå skarp kritik för sitt val av frisyren, liksom den svenska miljöpartisten och kulturministern Amanda Lind.

– Jag har valt att ha den här frisyren, och hoppas att jag kan uttrycka respekt även för dem som tycker att det är fel, sa Amanda Lind till Sveriges Radio i januari 2019.

Kulturministern var även tydlig med att hon inte tänkte byta frisyr.

Människor från olika delar av världen har burit dreadlocks sedan urminnes tider. Arkeologen Christos Doumas har exempelvis hittat avbildningar av frisyren vid 3 600 år gamla lämningar från den minoiska kulturen i nuvarande Grekland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.