När "Lyxfällan" tagit hand om Jenny Thoressons ekonomi var allt kaos. Bland annat var huset obeboeligt. Foto: Privat och Ulf Berglund
När "Lyxfällan" tagit hand om Jenny Thoressons ekonomi var allt kaos. Bland annat var huset obeboeligt. Foto: Privat och Ulf Berglund

"Lyxfällan" förstörde Jennys liv

Publicerad
Uppdaterad
TV3-programmet "Lyxfällan" skulle få ordning på Jenny Thoresson ekonomi - i stället föll hennes liv i bitar.
Nu är hon skuldsatt över öronen och kan inte driva sitt företag.
- Programmet var en total lögn, säger hennes mamma Anki.
Jenny Thoresson hade problem. Hon hade köpt en gård med sin pappa som passiv delägare. Den var i behov av massivt underhåll och räkningarna samlades på hög. Samtidigt skulle TV3 starta programmet ”Lyxfällan” och Jenny såg chansen att få en rätsida på det lilla företaget.
”Lyxfällan” antog utmaningen och Jenny fick skriva på en fullmakt - under en tid hade produktionen rätt att göra vad de ville med hennes tillgångar.

Förlorade F-skatten


- När de kom till huset hade hon börjat sortera räkningarna. En tjej från produktionen tog kassen med räkningen och hällde ut den på köksbordet och rörde om bara, berättar Anki Thoresson.
Jenny hade aldrig i sitt liv kunnat föreställa sig att hon skulle framställas så illa som hon gjorde.
I fullmakten ingick att ”Lyxfällan” skulle sköta hennes redovisning för 2005.
- Men de skickade inte in näringsbilagan och Jenny förlorade sin F-skattsedel. Sedan krävde revisionsbyrån 7 500 i förskott för arbetet hon redan betalat för, utöver 18 000 som skulle faktureras senare samma månad.

Svårt skuldsatt


Jenny har ännu inte fått tillbaks sin F-skattsedel. Hon är skuldsatt upp över öronen och hästaveln som hon planerade att bedriva har hon fått lägga åt sidan.
”Lyxfällan” åtog sig också att renovera hennes hus. Men firman som skulle utföra arbetet lämnade huset i så dåligt skick att det knappt var beboeligt, enligt familjen.
- Ingen fackman lämnar ett hus i det skicket. Det är livsfarligt det de har gjort. De har lämnat uttag och doslock öppet, säger elinspektören Birger Thomas.
TV3 har fullt förtroende för Meter Film som producerar ”Lyxfällan”.

Vägrar kommentera


- Jag har svårt att se att produktionen har brustit men det hade varit bättre om de tog kontakt med oss än att gå via media, säger programchefen Anders Knave.
Meter Film kommenterar inte enskilda fall. Expressen.se har sökt revisorn för en kommentar utan resultat. Ett avtal mellan Jenny Thoresson och produktionsbolaget gör att hon själv inte kan kommentera det som hände under produktionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag