Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxbåten i centrum för Storbritanniens dyraste skilsmässa

Lyxyachten Luna står i centrum för det som kallas Storbritanniens dyraste skilsmässa.
Foto: KVS, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Foto: BARIS-OZER / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

LONDON. En av världens lyxigaste yachter, värd över fyra miljarder kronor, har beslagtagits i Dubai.

Yachten Luna är en del i det som kallas Storbritanniens dyraste skilsmässa – som rivit upp djupa sår hos de inblandade

– Han ser hellre Luna ruttna i värmen i Dubai än att den överlämnas till Tatjana (ex-frun, reds anm), säger Ian Monk, talesperson för tidigare ägaren Farkhad Akhmedov, till NY Times.

Det är en av världens största och lyxigaste yachter som nu står i centrum för Storbritanniens dyraste skilsmässa.

Den 377 fot, motsvarande 115 meter, långa yachten Luna har bland annat ett spa, en swimmingpool, två helikopterplattformar och rum för totalt 18 gäster ombord.

Den uppges också vara utrustad med bombsäkra dörrar, skottsäkra fönster och ett system för att upptäcka missiler.

Och det är så klart en dyr historia.

Lyxyachtens totala värde uppskattas till 4,3 miljarder svenska kronor. 

Bara livbåtarna kostar fyra miljoner dollar styck, motsvarande 35 miljoner kronor, enligt NY Times

Men, sedan april i år ligger lyxbåten beslagtagen i en hamn i Dubai. Bakgrunden är det som kallas för Storbritanniens dyraste skilsmässa.


LÄS ÄVEN: Superyachten som uppges vara världens dyraste 


”Han ser hellre Luna ruttna i värmen”

Yachten Lunas första ägare var ryske oligarken Roman Abramovich, mest känd som fotbollsklubben Chelseas ägare. 2014 sålde han den vidare till vännen Farkhad Akhmedov, även han en rysk mångmiljardär. 

I december 2016 beslutade Högsta domstolen i Storbritannien att Farkhad Akhmedov skulle betala motsvarande 5,6 miljarder kronor till ex-frun Tatjana Akhmedova efter en skilsmässa. 

Farkhad Akhmedov har dock vägrat, och hävdar att skilsmässan ägde rum i Ryssland för mer än ett decennium sedan, och att Storbritanniens rättsväsende därmed inte kan döma i fallet. 

Men domaren i Storbritannien tror inte på Farkhad Akhmedovs version, och i april i år beslutade han att lyxyachten Luna ska beslagtas och lämnas över till ex-frun Tatjana Akhmedova. 

Därför ligger båten nu oanvänd i Dubai, medan processen fortfarande pågår.

– Han (Farkhad, reds anm) ser hellre Luna ruttna i värmen i Dubai än att den överlämnas till Tatjana, säger Ian Monk, talesperson för Farkhad Akhmedova, till NY Times.


LÄS ÄVEN: Nya värstingbåten – en Bondskurks våta dröm


Hårdare tag mot de ryska oligarkerna

Bakgrunden till att brittiskt rättsväsende dömer i skilsmässan är intressant också på ett politiskt plan. Under en lång tid har nämligen ryska oligarker placerat sina familjer och stora delar av sina tillgångar på brittisk mark.

För oligarkerna har London och Storbritannien inneburit en fristad från Putins Ryssland, där de riskerat att förlora sina tillgångar.

Britterna å sin sida har tidigare sett det som en fördel att oligarkerna fört sina miljarder till landet.

Men, på sistone har Storbritannien gjort det klart svårare för de ryska oligarkerna. Bland annat för Lunas tidigare ägare, Roman Abramovich, som inte fått sitt visum förlängt av brittiska myndigheter.

Det har som setts som ett tecken på den ansträngda relationen mellan Ryssland och Storbritannien, framför allt efter misstänkta gasförgiftningen av ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter, i Salisbury i mars. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.