Läge att lyssna av opinionen?Om statsminister Fredrik Reinfeldt trott att protesterna mot FRA-lagen skulle avklinga efter att lagen antogs av riksdagen, trodde han fel. I en ny kampanj kan Expressens läsare skriva under ett upprop mot lagen. Foto: SUVAD MRKONJIC
Läge att lyssna av opinionen?Om statsminister Fredrik Reinfeldt trott att protesterna mot FRA-lagen skulle avklinga efter att lagen antogs av riksdagen, trodde han fel. I en ny kampanj kan Expressens läsare skriva under ett upprop mot lagen. Foto: SUVAD MRKONJIC

Lyssna av opinionen, Reinfeldt!

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas att debatten lägger sig.
Men svenska folket protesterar hårt mot FRA-lagen.
- Plötsligt har det blivit panik i Rosenbad, säger Thomas Bodström (s).
I går startade Expressen ett upprop mot FRA-lagen. Läsare har möjlighet att genom Expressen.se mejla alla riksdagsledamöter som röstade ja till FRA-lagen eller lade ner sin röst.
Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Digitala Medier:
- Statsministern säger att han hoppas att debatten ska lägga sig. Men enligt opinionsundersökningar tycker en majoritet av svenska folket att den här lagen är fel. Och eftersom de här politikerna är intresserade av att staten ska få läsa svenska folkets mejl, så erbjuder vi svenska folket chansen att mejla till politikerna och uttrycka sin åsikt om det.

"Svårt att läsa mejlen"

Gensvaret är massivt.
Camilla Lindberg, (fp), den enda borgerliga ledamot som röstade nej till FRA-lagen, tycker att kampanjen är ett bra sätt att visa sitt missnöje.
- Det är aldrig för sent. Vi politiker vill alltid att folk ska engagera sig i politiska frågor. En namninsamling är ett jättebra sätt att visa vad man tycker, säger hon.
Sedan beslutet om lagen har riksdagsledamöternas mejlkorgar svämmat över.
- Väldigt många har fått över tusen mejl. Det är helt unikt.

Bodström tror på effekt

Tidigare justitieminister Thomas Bodström (s) tror att protesterna kan göra skillnad:
- Det har varit mer liv i riksdagen än vad det har varit på tio år, säger Thomas Bodström.
- Reinfeldt trodde att när det väl var röstat igenom så var det klart. Men det har tvärtom blivit ett ännu större engagemang, säger han.
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror också att mejlprotesten kan få effekt i FRA-frågan.
- Det är en sån kraftig yttring att det får massiv effekt, säger Stig-Björn Ljunggren.
- Många av dem som protesterar står utanför de etablerade partiernas värld. Partierna har inte längre kontroll över debatten. Diskussionen sköts i medierna och på nätet.

"Frågan ligger hos honom"

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville i går inte kommentera protesterna.
- Vi avböjer att kommentera och hänvisar till Sten Tolgfors. Frågan ligger hos honom, säger Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Ahlenius.
Expressen har sökt försvarsminister Sten Tolgfors utan resultat.

LÄS ALLT om FRA-lagen på Expressen.se/fra-lagen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag