Skådespelare visar hur mordet på Farkhunda, 27, gick till. Foto: Rahmat Gul / APSkådespelare visar hur mordet på Farkhunda, 27, gick till. Foto: Rahmat Gul / AP
Skådespelare visar hur mordet på Farkhunda, 27, gick till. Foto: Rahmat Gul / AP
Hon slogs ihjäl och drogs efter en bil av en lynchmobb, anklagad för att ha bränt delar av en Koran. Foto: Rahmat Gul / APHon slogs ihjäl och drogs efter en bil av en lynchmobb, anklagad för att ha bränt delar av en Koran. Foto: Rahmat Gul / AP
Hon slogs ihjäl och drogs efter en bil av en lynchmobb, anklagad för att ha bränt delar av en Koran. Foto: Rahmat Gul / AP

Lynchad kvinna hedras i Kabul

Publicerad

För ett år sedan lynchade en mobb i Afghanistan 27-åriga Farkhunda Malikzada och slängde henne i en flod. Fyra män dömdes till döden för dådet.

Nu har aktivister i huvudstaden Kabul samlats för att hedra hennes minne.

Samtidigt är upprördheten stor för att flera av de som dömdes senare fick sina straff förkortade - ochatt kvinnors situation inte har förbättrats.

För ett år sedan spreds en fruktansvärd videosekvens tagen med en skakig mobiltelefon i Afghanistans huvudstad Kabul.

Den visade en grupp män som misshandlade en redan blodig ung kvinna.

Medan hon bad för sitt liv förnekade hon anklagelsen - att hon skulle ha bränt delar av en Koran.

Men mobben var som i extas och slog ihjäl henne. Efteråt drog de kroppen efter en bil och slängde den i floden.

"Hennes angripare var inte vanliga kriminella, eller ett gäng fanatiska, religiösa, bybor. De flesta var prydliga stadsbor i 20-årsåldern. De föddes och uppfostrades i krig. Våldskulturen, som bekräftats under tre decennier fortsätter och överförs till de yngre generationerna", skrev den afghanska analytikern och historikern Helena Malikyar i al-Jazira i en kommentar.

I den efterföljande utredningen visades att anklagelserna om att Farkhunda ska ha bränt en Koran var fel. Det var bara ett rykte som kom i gungning och som sedan inte gick att stoppa.

46 greps

Lynchningen utlöste protester i ett land där demonstrationer är ytterst sällsynta och där kvinnors rättigheter systematiskt negligeras.

46 personer greps så småningom. Fyra dömdes till döden, åtta andra dömdes till 16 års fängelse, medan 18 frikändes. Resten släpptes innan rättegång.

Ett år efter händelsen undrar många i Afghanistan hur det kunde ske - och hur ytterligare hundratals personer kunde bevittna lynchningen utan att ingripa.

I torsdags - ett år efter dödsdagen - samlades hundratals aktivister i Kabul för att hedra henne och kräva större rättigheter för Afghanistans kvinnor.

Några av aktivisterna bar masker med en bild på, föreställande hennes blodiga ansikte, skriver australiska ABC.

"Farkhunda är vårt samvete, vi är alla Farkhunda", skrek de i kör och fortsatte: "Det är våra fiender som dödade dig".

Ett minnesmärke avtäcktes också, och gatan där lynchningen skedde har döpts om till "Martyren Farkhundas gata".

En domstol upphävde nyligen dödsdomarna, och sänkte flera av de långa fängelsestraffen.

– Ännu en gång visar Afghanistans regering omvärlden att det här landet är ett helvete för kvinnor, säger en kvinna som uttalar sig för tv-kanalen al-Jazeera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag