Stefan Löfven och Socialdemokraterna backar enligt nya siffroo från Expressen och Demoskop. Fredrik ­Reinfeldt och ­Moderaterna ökar i nya opinions­mätningen. Nu har alliansen nästan kommit i kapp det rödgröna blocket. Foto: Sara Strandlund, Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven och Socialdemokraterna backar enligt nya siffroo från Expressen och Demoskop. Fredrik ­Reinfeldt och ­Moderaterna ökar i nya opinions­mätningen. Nu har alliansen nästan kommit i kapp det rödgröna blocket.  Foto: Sara Strandlund, Anna-Karin Nilsson

Lyftet för M - närmar sig S i ny mätning

Publicerad

Titta, nu är det match igen!

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer ökar moderaterna och socialdemokraterna minskar sedan förra mätningen. Nu skiljer det 0,7 procentenheter mellan de stora partierna. Och alliansen ligger bara 0,3 procentenheter efter det rödgröna blocket.

- Oj, då är vi ikapp. Det är roligt! Men vi får inte tappa tempo nu, säger Moderaternas partisekreterare Kent ­Persson.

När de åtta partiledarna går in i SVT-studion i morgon för att debattera i "Agenda" har alla ­presenterat sina politiska alternativ. Regeringen har lagt fram sin höstbudget och oppositions­partierna sina skuggbudgetar.

Samtidigt är det också ett nytt opinionsläge. Löfveneffekten verkar avta och moderaterna gick framåt 3,2 procentenheter samtidigt som Socialdemokraterna backade 2,2 procentenheter.

I Expressen och Demoskops väljarbarometer för oktober skiljer det bara 0,3 procentenheter mellan blocken. S, V och MP får tillsammans 46,2 procent - mot alliansens 45,9. Om man räknar bort C och KD som ligger under fyraprocentsspärren i mätningen är det större skillnad. Alliansen har då 39.1 procent mot ovan nämnda 46,2 procent för S, V och MP.

"Taktikröster"

Att man räknar ihop alla partier även om de inte kommer upp till fyraprocentsspärren är vanligt när man gör mätningar.
– Man ska absolut ha med småpartier när man tittar på väljarsympatier. När vi redovisar blocken i Sverige har vi med partier som ligger under fyra procent. Sedan när det blir val, då kommer även taktikröster. Historisk erfarenhet visar att KD får taktikröster från väljare från Moderaterna och Centern fick även stödröster under valet 2010. Men de hade nog inte behövt dem för att klara sig, säger Sören Holmberg, professor vid Statsvetenskapliga insittutionen vid Göteborgs univetsitet.

"Får inte tappa tempot nu"

Mätningen gjordes mellan den 25 september och den 3 oktober, alltså till allra största delen innan Socialdemokraterna presenterade sin skuggbudget.

- Oj, då är vi ikapp. Det är roligt! Men vi får inte tappa tempo nu. Det visar att man kan påverka ­opinionen, men det gäller att fortsätta samtala med väljarna och ge svar på samhällsproblem, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

Han tror att regeringens budget har bidragit till ökningen.

- Jag tror att väljarna tycker jobbfrågan är viktig inför valet, och vi har haft en period då vi har redogjort för vår politik. Där har vi varit tydliga med att vi nu lägger en grund för framtidens jobb, säger Kent Persson.

Hans parti står för den största delen av alliansens ökning. Moderaterna går fram med 3,2 procentenheter till 31,9 procent i oktobermätningen.

Socialdemokraterna däremot sjunker med 2,2 procentenheter till 32,6 procent.

Partisekreterare Carin Jämtin (S):

- Det är ett år och elva månader till nästa val. Vi måste fortsätta utveckla vår politik och ta fram idéer för hur vi får fler jobb och bättre utbildning i Sverige, det är den enda vägen. Det kommer gå upp och ner flera gånger innan valet kommer, säger hon.

Småpartierna har problem

Men trots den jämna striden mellan S och M fortsätter problemen för småpartierna i alliansen. Centerpartiet går från 5,1 procent till 3,9 och hamnar under riksdagsspärren.

KD halkar ner 0,1 procentenheter och ligger nu på 2,9 procent.

- Vi har en allvarlig situation, säger Acko Ankarberg, Kristdemokraternas parti­sekreterare.

Den andra vinnaren i mätningen efter Moderaterna är SD, som med 7,1 procent hamnar på ett av sina högsta resultat någonsin i Demoskops mätningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag