Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyftet för M - närmar sig S i ny mätning

Stefan Löfven och Socialdemokraterna backar enligt nya siffroo från Expressen och Demoskop. Fredrik ­Reinfeldt och ­Moderaterna ökar i nya opinions­mätningen. Nu har alliansen nästan kommit i kapp det rödgröna blocket. Foto: Sara Strandlund, Anna-Karin Nilsson

Titta, nu är det match igen!

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer ökar moderaterna och socialdemokraterna minskar sedan förra mätningen. Nu skiljer det 0,7 procentenheter mellan de stora partierna. Och alliansen ligger bara 0,3 procentenheter efter det rödgröna blocket.

- Oj, då är vi ikapp. Det är roligt! Men vi får inte tappa tempo nu, säger Moderaternas partisekreterare Kent ­Persson.

Så gick undersökningen till

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?"

Undersökningsperiod: Den 25 september till den 3 oktober.

Metod: 1 000 telefonintervjuer med röstberättigade från 18 år och uppåt.

Antal tillfrågade: 1 000 personer.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda.

Detta vill ­partierna prata om i partiledardebatten

De viktigaste frågorna handlar om jobb och kunskap. Regeringen ska pressas på ansvar för att resultaten i skolan blir sämre och att arbetslösheten inte sjunker.

Odd Guteland, presschef i Stefan Löfvens (S).

 

Vi vill prata om vinster i välfärden och om de förslag vi lagt i vår budget som skulle skapa många ­välbehövliga jobb i mass­arbetslös­hetens Sverige.

José Gutiérrez, presssekreterare hos Jonas ­Sjöstedt (V).

 

Skolan. Vi behöver satsa mer på lärarna för att få upp resultaten, men alliansen gör tvärtom och genomför nu en stor nedskärning på gymnasieskolan.

Sven Elander, pressekreterare hos Åsa Romson (MP).

 

Ungas möjligheter att få jobb. Det är viktigt att ungdomar får komma in tidigare på arbetsmarknaden för att de ska känna frihet i en egen försörjning, för att stärka den svenska ekonomin med fler som bidrar och för att de ska kunna kvala in i trygghetssystemen.

Jonas Pettersson, pressekreterare hos Annie Lööf (C).

 

Hur Sverige ska bemöta den allt tuffare globala konkurrensen genom satsningar på forskning, modernisering av arbetsmarknaden och fokus på kunskap i skolan.

Elin Boberg, pressekreterare hos Jan Björklund (FP).

 

Bra politik handlar om att foga samman många sakområden till ett vettigt sammanhang. Men vi talar gärna om hur vi förbättrar tillvaron för pensionärer och om alla de skattehöjningar som hotar om vänsterpartierna får makten.

Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund (KD).

 

Trygghetsfrågorna. Tyvärr upplever många svenskar en ökande otrygghet och det är beklämmande att övriga partier och andra politiska aktörer inte tycks se allvaret i detta. Upplevd trygghet är själva grunden för ett välfungerande och harmoniskt samhälle.

Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson (SD).

 

Vi investerar i Sverige och människorna som bor här. Socialdemokraternas förnyelse är avblåst och Stefan Löfven lägger mer på bidrags- och skattehöjningar än både Sahlin och Juholt. Den skillnaden ska vi synliggöra.

Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik ­Reinfeldt (M).

När de åtta partiledarna går in i SVT-studion i morgon för att debattera i "Agenda" har alla ­presenterat sina politiska alternativ. Regeringen har lagt fram sin höstbudget och oppositions­partierna sina skuggbudgetar.

Samtidigt är det också ett nytt opinionsläge. Löfveneffekten verkar avta och moderaterna gick framåt 3,2 procentenheter samtidigt som Socialdemokraterna backade 2,2 procentenheter.

I Expressen och Demoskops väljarbarometer för oktober skiljer det bara 0,3 procentenheter mellan blocken. S, V och MP får tillsammans 46,2 procent - mot alliansens 45,9. Om man räknar bort C och KD som ligger under fyraprocentsspärren i mätningen är det större skillnad. Alliansen har då 39.1 procent mot ovan nämnda 46,2 procent för S, V och MP.

"Taktikröster"

Att man räknar ihop alla partier även om de inte kommer upp till fyraprocentsspärren är vanligt när man gör mätningar.
– Man ska absolut ha med småpartier när man tittar på väljarsympatier. När vi redovisar blocken i Sverige har vi med partier som ligger under fyra procent. Sedan när det blir val, då kommer även taktikröster. Historisk erfarenhet visar att KD får taktikröster från väljare från Moderaterna och Centern fick även stödröster under valet 2010. Men de hade nog inte behövt dem för att klara sig, säger Sören Holmberg, professor vid Statsvetenskapliga insittutionen vid Göteborgs univetsitet.

"Får inte tappa tempot nu"

Mätningen gjordes mellan den 25 september och den 3 oktober, alltså till allra största delen innan Socialdemokraterna presenterade sin skuggbudget.

- Oj, då är vi ikapp. Det är roligt! Men vi får inte tappa tempo nu. Det visar att man kan påverka ­opinionen, men det gäller att fortsätta samtala med väljarna och ge svar på samhällsproblem, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

Han tror att regeringens budget har bidragit till ökningen.

- Jag tror att väljarna tycker jobbfrågan är viktig inför valet, och vi har haft en period då vi har redogjort för vår politik. Där har vi varit tydliga med att vi nu lägger en grund för framtidens jobb, säger Kent Persson.

Hans parti står för den största delen av alliansens ökning. Moderaterna går fram med 3,2 procentenheter till 31,9 procent i oktobermätningen.

Socialdemokraterna däremot sjunker med 2,2 procentenheter till 32,6 procent.

Partisekreterare Carin Jämtin (S):

- Det är ett år och elva månader till nästa val. Vi måste fortsätta utveckla vår politik och ta fram idéer för hur vi får fler jobb och bättre utbildning i Sverige, det är den enda vägen. Det kommer gå upp och ner flera gånger innan valet kommer, säger hon.

Småpartierna har problem

Men trots den jämna striden mellan S och M fortsätter problemen för småpartierna i alliansen. Centerpartiet går från 5,1 procent till 3,9 och hamnar under riksdagsspärren.

KD halkar ner 0,1 procentenheter och ligger nu på 2,9 procent.

- Vi har en allvarlig situation, säger Acko Ankarberg, Kristdemokraternas parti­sekreterare.

Den andra vinnaren i mätningen efter Moderaterna är SD, som med 7,1 procent hamnar på ett av sina högsta resultat någonsin i Demoskops mätningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.