Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyckad landning på asteroiden Bennu

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Asteroiden Bennu fotograferad från rymdsonden Osiris-Rex (arkivbild).Foto: NASA/GODDARD/UNIVERSITY OF ARIZONA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Osiris-Rex vid en tidigare övningslandning.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter en fyra år lång resa från jorden har rymdsonden Osiris-Rex under några sekunder landat på – och lyft igen från – asteroiden Bennu.

Ett historiskt uppdrag där minst 57 gram rymdgrus hoppas ge fler svar på universums ursprung.

Tolv minuter efter midnatt, svensk tid, meddelade USA:s rymdstyrelse Nasa att rymdsonden Osiris-Rex hade landat på asteroiden Bennu – 330 miljoner kilometer bort från jorden. Ett unikt uppdrag som har pågått i tolv år, och där sonden påbörjade sin rymdresa för fyra år sedan.

Det enorma avståndet gör att det tar tid för signaler att röra sig mellan jorden och Bennu, vilket innebar att när rapporten från rymdfarkosten kom fram till jorden efter 18,5 minuter – var alltihop redan över sedan länge.

Landade i sekunder på asteroiden Bennu

Under 16 kritiska sekunder utförde Osiris-Rex, stor som en skåpbil, sitt uppdrag: Landade i en halv kilometer i diameter stor krater på Bennu, fällde ut en robotarm, avfyrade en laddning trycksatt kväve som blåste upp grus och stoft som samlades in, och lyfte sedan igen.

– Vi letar efter vårt eget ursprung där ute, och det är därför vi har tagit oss så långt för att få en bit av Bennu, säger Nasaforskaren Michelle Thaller till nyhetsbyrån AFP.

Tar med sig grus till jorden

Om Osiris-Rex kommer tillbaka till jorden som tänkt, i september 2023, kommer den att ha med sig den största samlingen rymdgrus sedan månuppdragen under Apollo-eran. Förhoppningen är att den har samlat in minst 57 gram, men rymdfarkosten är kapabel till att bära med sig cirka två kilo hem.

– Vi tror faktiskt att vi kan komma tillbaka med ett bebisbild av hur solsystemet och dess kemiska sammansättning såg ut för miljarder år sedan, säger Michelle Thaller.

Forskarnas gigantiska upptäckt i rymden

Har en diameter som är två miljarder gånger längre än avståndet mellan jorden och solen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.