Förra året bad ”Tim Bergling foundation” – som grundades av Klas Bergling och Anki Lidén, föräldrar till musikern Avicii som tog sitt liv 2018 – alla barn och ungdomar att skicka in sina berättelser som en del av projektet ”For a better day”.
Resultatet blev en 3,2 kilo tung bok med 1000 berättelser från Sveriges unga.

En som var med och bidrog med en text till boken är 17-åriga Luzia Antas de Almeida. Hon har själv erfarenhet av att må dåligt.
– Det hade gjort en stor skillnad för mig om jag hade haft mer insyn i vad psykisk ohälsa faktiskt är. Och när man kan söka hjälp och vilken hjälp man kan få, säger hon och förklarar att få vet om när det är dags att söka hjälp.
– Ungdomar mellan tror jag det är vanligt att man pratar om att man inte mår bra, det är tydligt att det är ett växande problem. Men jag upplever att få vet vilken hjälp man kan få och vilka resurser som finns.

Stefan Löfven: ”Otroligt viktigt initiativ”
I ett mejl till Expressen kommenterar statsminister Stefan Löfven insamlingen och rapporten.
”Jag tycker att det är ett otroligt viktigt initiativ. Så många barn och unga säger just det att de inte känner sig lyssnade på. Att vuxenvärlden är för dålig på att prata om psykisk ohälsa och självmord. Det finns ett stigma där som måste brytas. Då är det viktigt att man frågar just barn och ungdomar vad de drömmer om och vad som står i vägen för deras drömmar.”
Samarbetet mellan skolan och vården var en fråga som statsministern bär med sig från mötet med Luzia Antas de Almeida och representanterna från Minds ungdomsråd.
”En av dem sa en sak som har fastnat hos mig: 'Överallt finns det välvilliga vuxna som vill hjälpa mig. Men det känns som att jag får medla mellan vården, skolan och andra som om de vore skilda föräldrar'. Det är så fel och det måste vi rätta till.
Löfven lyfter fram de åtgärder som regeringen gör för att bekämpa den psykiska ohälsan och förebygga självmord. Bland annat nämner han att resurserna ökar och att flera myndigheter jobbar för att ta fram en gemensam strategi för att unga inte ska falla mellan stolarna.
Mötet med Stefan Löfven
I Sverige tar varje vecka tre barn och ungdomar sitt liv. Självmordstalen bland unga har ökat med nästan en procent per år sedan mitten av 1990-talet, vilket gör det till en av de vanligaste dödsorsakerna bland unga.
– Jag tror att problemet kan grunda sig i att man inte vet vad psykisk ohälsa här, då vet man inte heller att man är sjuk. Hur ska man veta om det man känner är normalt om man inte har någon kunskap om det, säger Luzia Antas de Almeida.
Förra veckan träffade hon statsminister Stefan Löfven tillsammans ”Tim Bergling foundation” för att lämna över ”For a better day”-uppropet.
– Det var nervöst och en stor ära att träffa Stefan Löfven. Jag tyckte att det var ett väldigt fint samtal och jag kände mig hörd. Sen får vi se vad som händer, vi kommer följa upp det vi talade om där. Statsministern lovade också att han skulle följa upp de här sakerna. Det är ingenting vi kommer släppa, säger Luzia Antas de Almeida.

Boken som lämnades över till statsministern är fylld av vittnesmål, berättelser och tankar om att vara ung och må dåligt.
Bland annat skriver flera att det är svårt att bli tagen på allvar när man ber om hjälp.
– Alla vet att när man är ung så är man i förändring och det går väldigt snabbt. Det är svårt att veta vad som hör till att vara ung, och vad som faktiskt är ohälsa. Att inte alltid må bra är naturligt, men om det dåliga väger över så är det något man kan och bör söka hjälpa för, säger Luzia Antas de Almeida.