Lussekebab – en oväntad smaksuccé i Karlstad

Bästa receptet på saftiga lussekatter.
Lussekebaben serverades för första gången på Kroppkärrs pizzeria år 2017.
Foto: Privat
Metin Kizil är ägare till pizzerian i Karlstad och den som ligger bakom lussekebaben.
Foto: Privat
Lussekebaben är en lussekatt fylld med kebabkött och sås, pizzerians ägare Metin Kizil rekommenderar mild sås.
Foto: Privat

Det startade med en vulkanpizza fylld med godis, och sedan dess har Kroppkärr pizzeria i Karlstad förvandlats till en riktig turistdestination.

Lagom till jul gör en av restaurangens oväntade succéer comeback. ”Lussekebaben” lockar fler än någonsin.

– Den är överallt nu, det är jätteroligt att höra, säger pizzeriaägaren Metin Kizil.

Ägaren till Kroppkärrs Pizzeria, Metin Kizil, är bevisligen inte feg när det kommer till vågade smakkombinationer. Efter succéer som vulkanpizzan fylld med godis, guldpizzan och julbordspizzan har restaurangen lockat kunder från hela landet.

För fem år sedan blev en oväntad julklassiker till. ”Lussekebaben” – en lussekatt fylld med kebabkött och sås – har serverats i december sedan 2017 och finns på pizzerians meny även i år.

Idén föddes när en kund ville beställa en ”lussekorv”. Eftersom att pizzerian inte serverar korv erbjöd Metin Kizil att i stället tillverka en lussekebab. Och kombinationen mellan det klassiska julbakverket och kebaben gjorde succé.

Metin Kizil visar hur lussekebaben blir till på pizzerians Tiktok.
Foto: Privat
En av Kroppkärr pizzerias videor på Tiktok har över 3000 kommentarer – många är både nyfikna och lite tveksamma till lussekebaben.
Foto: Privat

I år fick pizzerian frågor om lussekebaben redan i november och för att hinna göra tillräckligt många lussekebaber har man behövt ta in 2 extra personer. Beställningarna är redan så många att de slagit rekord.

– Just nu har jag 370 beställningar bara för fredag och lördag, berättar Metin Kizil.

Lussekebaben var känd bland många sedan tidigare, men spred sig snabbt till fler när Kroppkärr pizzeria visade upp den på Tiktok. Ännu fler beställningar blev det också efter att Metin Kizil intervjuats för TV4. 

– Vi har fått flera tusen kommentarer och folk frågar om det verkligen passar. Den är överallt nu, det är jätteroligt att höra, säger Metin Kizil.

Metin Kizil intygar att kombinationen lussekatt och kebab passar bra, och att även de som till en början varit skeptiska till och med kommer tillbaka för att köpa en till.

– Det är faktiskt jättegott, säger han.

Under onsdagsmorgonen har Metin Kizil fått runt 370 beställningar på lussekebab inför helgen.
Foto: Privat
Och beställningarna förväntas bli fler. Redan nu har pizzerian slått föregående års rekord.
Foto: Privat
Det är så många som vill testa lussekebaben att två extrapersoner kommer behöva jobba under december.
Foto: Privat

Folk från hela världen vill prova Kroppkärr pizzeria

De innovativa maträtterna lockar förutom kunder över hela Sverige, till och med folk från andra länder. Många från exempelvis Norge, Finland och Tyskland har gjort besök på Kroppkärr pizzeria. 

– Ett par från England, och ett från Ryssland besökte oss förra sommaren. De sa att det har drömt om att äta och prova något nytt härifrån, säger Metin Kizil.

Snoppskämtet: Testa ”lusseballen”

Nya kampanjen från Pressbyrån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.