Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lurades av kvinna med falsk blogg

UPPRÖRDA. Jonna Vanhatalo och Marcus Birro har förlorat två barn. "Många känner nästan att det här är ett övergrepp", säger Jonna om kvinnan som utgav sig för att vara tvillingmamma till två döda barn. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kvinnan utgav sig för att vara tvillingmamma med två döda barn. På internet sökte hon kontakt med andra mammor. Men allt var bluff. Barnen på bilderna i bloggen var inte hennes.
- Många känner nästan att det här är ett övergrepp, säger Jonna Vanhatalo, 32.
Personen har under en längre tid utgett sig för att vara nybliven tvillingmamma som förlorat två barn tidigare. Hon har skrivit initierat och detaljerat om sin graviditet och sökt kontakt med andra mammor med riskgraviditeter och som förlorat sina barn.

Falsk historia

På en blogg har hon publicerat bilder på sina två döttrar och skrivit om lyckan över att ha blivit mamma.
Men i förrgår avslöjade en läsare att bilderna egentligen tillhörde en amerikansk familjs blogg. Historien var falsk.
En av dem som haft kontakt med kvinnan är Jonna Vanhatalo, 32, sambo med Marcus Birro, författare och krönikör i Sport-Expressen.
Hon bloggar själv om hur de förlorat barnen Dante och Liten och att de nu väntar barn igen.
- Jättemånga har engagerat sig i den här kvinnan. Många känner nästan att det är ett övergrepp.
Hon har gått in i privata diskussioner med människor.
På bloggar och i forum på nätet är många upprörda över att personens falskspel.
- Vi är ett litet forum med problemgraviditeter som finns för att stötta varandra. Hon har varit med i ett år och nu får vi veta att antagligen ingenting är sant, säger Jonna Vanhatalo.

Betytt mycket

Nätverken har varit viktiga för många, även Jonna Vanhatalo.
- För egen del har en del av de här nätverken betytt jättemycket sedan vi förlorade Dante. Hade det inte varit för kvinnorna där och deras erfarenheter hade jag inte kunnat fortsätta ta mig igenom det så bra som jag ändå gör, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.