Kvinnan misstänks ha lurat flygbolaget för att få flyga gratis. Foto: Tommy Desmet
Kvinnan misstänks ha lurat flygbolaget för att få flyga gratis. Foto: Tommy Desmet

Lurade Germanwings – för att flyga gratis

Publicerad

LONDON

En kvinna misstänks ha lurat sig till gratis flyg med Germanwings.

Polis utreder om hon ljög när hon sa att hon var anhörig till ett av offren i kraschen, skriver Daily Express.

Efter kraschen i de franska alperna erbjöd Lufthansa och Germanwings de anhöriga till offren att resa gratis till södra Frankrike för att besöka platsen. Nu har Lufthansa fattat misstankar om att det fanns passagerare ombord som inte var anhöriga – utan enbart såg en möjlighet att få flyga till södra Frankrike utan att betala.

En yngre kvinna ska enligt misstankarna ha hävdat att hon var kusin till en av de tyska lärarna som dödades i samband med att planet kraschade, vilket inte ska ha stämt. Hennes far säger till Halterner Zeitung att kvinnan inte hade någon som helst koppling till hans dotter. I stället ska hon ha utnyttjat flygbolagets erbjudande om fria resor för de anhöriga vid två tillfällen, enligt misstankarna.

Kvinnan ska ha besökt både Seyne-les-Alps och minnesmonumentet i närliggande Le Vernet och erbjudits psykologhjälp.

En talesperson för Lufthansa uppger att det rör sig om ett olyckligt enstaka fall och att bolaget hjälper till med all information i utredningen.

– Vi är väldigt ledsna för att anhöriga stördes av detta i sin sorg, säger Klaus Gorny, talesperson för flygbolaget enligt Halterner Zeitung.

Polisen i Höxter i Tyskland bekräftar att det pågår en utredning om bedrägeri och att kvinnan ska förhöras, enligt Halterner Zeitung.

Anhöriga till offren på flight 4U9525 reste till Frankrike både från Tyskland och Spanien dagarna efter kraschen och deltog under stor mediabevakning i en minnesstund i närheten av platsen för kraschen.

En minnesmässa planeras för samtliga offer i katedralen i Köln 17 april, skriver Daily Express.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag