En 49-årig Linköpingsbo misstänks ha överdrivit sitt handikapp och därmed lurat försäkringskassan på närmare sju miljoner kronor. Foto: Lindwall Sven
En 49-årig Linköpingsbo misstänks ha överdrivit sitt handikapp och därmed lurat försäkringskassan på närmare sju miljoner kronor. Foto: Lindwall Sven

Lurade F-kassa
på sju miljoner

Publicerad

En 49-årig Linköpingsbo misstänks ha överdrivit sitt handikapp och därmed lurat försäkringskassan på närmare sju miljoner kronor.

Nu har han åtalats för grovt bidragsbrott tillsammans med sina assistenter, skriver Corren.se.

Mannen avslöjades genom hemlig kameraövervakning.

– Han har och har haft rätt till personlig assistans, säger 49-åringens advokat Hans-Christian Renström till tidningen.

Den 49-årige mannen har beviljats rätt till personlig assistans sedan september 2005 och har fram till den 2 september 2013 lurat staten på cirka 6,7 miljoner kronor, enligt åklagaren, som på måndagen väckte åtal mot mannen som misstänks för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Ytterligare sju personer, som arbetat som personliga assistenter åt mannen, är också åtalade. I oktober 2010 fick försäkringskassan två anonyma anmälningar, en mot mannen, och en mot hans fru som är en av de medåtalade. Enligt anmälaren ska mannen ha arbetat på en restaurang och lekt med sina barn bland annat.

Ljugit för försäkringskassan

Då började försäkringskassan en utredning.

Enligt åklagaren har mannen ljugit för både Linköpings kommun och försäkringskassan. Mannen ska ha använt falska handlingar för att visa att han behövde hjälp med bland annat toalettbesök, förflyttning, måltider och på- och avklädningar.

Han ska även ha behövt hjälp med att dela maten, duka fram och bort, hälla upp dryck, lägga upp mat på tallrik, vändningar på natten och dagliga promenader. Men enligt polisens utredning är inte mannen så handikappad som han utger sig för att vara och har därmed inte rätt till assistansersättningen, står det i åtalet.

I förhör säger mannen att han inte kan gå eller stå utan hjälpmedel och att han har svårt att sitta och resa sig.

Grillar med familjen

Polisen har bland annat använt sig av hemlig kameraövervakning för att bevisa att 49-åringen inte var så handikappad som han påstod. Polisen har även tagit privata filmer i beslag, bland annat från utlandsresor med familjen och när mannen leker med sina barn. Mannen påstår sig behöva hjälp med måltider, men på bilder som funnits i mannens dator syns han sitta med en tallrik mat framför sig utan assistanshjälp.

"Det finns spaningsfilmer som bland annat visar att NN under våren 2012 och senare kan gå själv utan stöd av andra personer eller handikapphjälpmedel", står det i förundersökningen.

I en av filmerna från 2013 grillar mannen med sin familj och sätter sig då ner själv på marken. Han uppger själv att han var tvungen att sätta sig, och att hans barn ville att han skulle göra det och han har svårt att säga nej till dem.

Nekar till brott

Andra filmer visar när 49-åringen går ut och in från sin lägenhet själv, utan något hjälpmedel, och sätter sig och går ur sin bil. Mannen säger i förhör att det bara är i akuta fall som han pressar sig till att gå själv. Det finns även spaningsfilmer från när 49-åringen är på McDonald's med sina barn och äter pommes frites bland annat.

Mannen, som har suttit häktad sedan den 4 september förra året, nekar till brott.

– Han har och har haft rätt till personlig assistans, säger 49-åringens advokat Hans-Christian Renström till Corren.se.

Rättegång inleds den 30 januari och väntas pågå under nio dagar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag