Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lurade banken på halv miljon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

ÖSTERBYMO. Den 60-åriga kvinnan lurade Ydre Sparbank på en halv miljon kronor med hjälp av en falsk check. Nu döms hon till sex månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Den 60-åriga kvinnan löste in en check på Ydre Sparbank i Österbymo på totalt 523 875 kronor. Kvinnan uppgav att checken var en försäkringsersättning och pengarna sattes in på hennes konto i banken. Men det var bara ett problem – checken var falsk. Banken försökte få kvinnan att betala tillbaka pengarna, när det inte gick vände sig banken till polisen. 

Åtalad hävdar oskuld

 60-åringen åtalades för grovt bedrägeri men hävdar att det är istället hon själv som har blivit lurad. Kvinnan berättar att hon fått ett erbjudande om en investering från en bankman i Dubai via mejl. Hon nappade på erbjudandet och kunde få låna pengar genom deras bank. Efter ett tag dök en check upp på posten och när hon löste ut pengarna satte hon in dem på två olika anvisade konton ibland annat Taiwan. Överföringarna skulle göras så fort som möjligt för att ge så bra avkastning som möjligt uppger hon. Men efter pengarna satts in bröts kontakten med Dubai förklarar kvinnan. 

Osannolik berättelse

 Tingsrätten anser att kvinnans berättelse framstår som osannolik och att hon borde ha granskat checken närmare och varifrån pengarna kom ifrån innan hon löste ut den. Hon döms till sex månaders fängelse för grovt bedrägeri och ska samtidigt betala ett skadestånd på 530 300 kronor till Ydre Sparbank.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.