Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundsbergs rektor sparkas av styrelsen

Lundsbergs styrelse har gett rektor Staffan Hörnberg sparken.

Avgörande var hans agerande inför nollningshelgen, enligt styrelsen.

Nu berättar rektorn själv om beskedet han fick sent på onsdagskvällen:

– Jag kanske känner att vi blivit lite orättvist behandlade, säger Staffan Hörnberg till Expressen.se.

Även skolans styrelse ställer sina platser till förfogande.

Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen bekräftade Ulf Rehnmark att Staffan Hörnberg får lämna jobbet som rektor för riksinternatskolan Lundsberg.

– Vi har gjort en första analys av skolinspektionens beslut och vi har haft en diskussion kring vad det innebär. Vi anser då att det är så allvarligt det som skolinspektionen framfört. Det har brustit så mycket i skolan att vi finner anledning att entlediga rektorn, säger Rehnmark till Expressen.se.

Var det något som vägde extra tungt när ni fattade beslutet?

– Vi kom väldigt snabbt fram till att vi inte längre hade förtroende för rektorn, baserat dels på det som står i beslutet om hans indirekta godkännande av så kallade nollningsbeteende, säger Ulf Rehnmark.

– Man talar om traditioner och dåliga beteenden som hänger i år från år och vandrar från generation till generation. Här är det uppenbart att en första helg då eleverna vistas i skolan så är rektorn fullt införstådd med att det kommer att ske samma typ av beteenden som vi har haft absolut nolltolerans mot när vi har diskuterat frågorna. Rektorn har agerat på ett sådant sätt så att han nästan har understött kulturen som har funnits.

Staffan Hörnberg säger på onsdagskvällen att det bara fanns ett alternativ för skolan för att försöka återskapa förtroendet.

– Jag kanske känner att vi blivit lite orättvist behandlade men det spelar ingen roll, den rollen jag har då får man ta de här bitarna, säger han till Expressen.se.

– Sen är jag givetvis jätteledsen över allt arbete jag lagt ner på skolan.

Styrelsen lämnar platser till förfogande

Även ledamöterna i Stiftelsen Lundsbergs skola lämnar sina platser.

– Sedan har vi också tyckt att vi själva inte ska vara kvar utan det blir en valberedning som får bestämma vilka som ska sitta i styrelsen, säger Ulf Rehnmark.

Tror du att skolan kommer att öppna igen?

– Ja, det hoppas jag. Jag tror att det kommer att bli oerhört tufft. Men det är i alla fall min förhoppning.

Även styrelseledamoten Kajsa von Geijer hoppas att Lundsbergs skola ska öppna igen. Hon har under dagen pratat med flera i personalen om helgens händelse, och kallar det "ett fullständigt misslyckande". Och att den misstänkta misshandeln hade kunnat undvikas.

– Tydlighet och kommunikation, inte glömma tydligheten kring vad som gäller. Vi hade kunnat ha mer bemanning, en större vaksamhet och lyhördhet. Som förälder blir man bestört när man hör vad som händer och kan inte förstå hur man kan komma på en sån här grej, säger Kajsa von Geijer.

En valberedning kommer nu att påbörja arbetet med att hitta en ny styrelse.

– Vi arbetar på att få fram en ny styrelse så fort vi kan, säger valberedningens ordförande Carl-Johan Hagman som i övrigt vill inte ge några kommentarer kring onsdagskvällens beslut.

Staffan Hörnberg sa tidigare under onsdagen att skolinspektionens beslut är en "kollektiv bestraffning" och var kritisk till att skolan stängs med så kort varsel. Föräldrar vittnade också om upprörda känslor bland såväl elever som föräldrar över att Lundsbergs skola stänger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.