Lundsbergs rektor sparkas av styrelsen

Publicerad

Lundsbergs styrelse har gett rektor Staffan Hörnberg sparken.

Avgörande var hans agerande inför nollningshelgen, enligt styrelsen.

Nu berättar rektorn själv om beskedet han fick sent på onsdagskvällen:

– Jag kanske känner att vi blivit lite orättvist behandlade, säger Staffan Hörnberg till Expressen.se.

Även skolans styrelse ställer sina platser till förfogande.

Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen bekräftade Ulf Rehnmark att Staffan Hörnberg får lämna jobbet som rektor för riksinternatskolan Lundsberg.

– Vi har gjort en första analys av skolinspektionens beslut och vi har haft en diskussion kring vad det innebär. Vi anser då att det är så allvarligt det som skolinspektionen framfört. Det har brustit så mycket i skolan att vi finner anledning att entlediga rektorn, säger Rehnmark till Expressen.se.

Var det något som vägde extra tungt när ni fattade beslutet?

– Vi kom väldigt snabbt fram till att vi inte längre hade förtroende för rektorn, baserat dels på det som står i beslutet om hans indirekta godkännande av så kallade nollningsbeteende, säger Ulf Rehnmark.

– Man talar om traditioner och dåliga beteenden som hänger i år från år och vandrar från generation till generation. Här är det uppenbart att en första helg då eleverna vistas i skolan så är rektorn fullt införstådd med att det kommer att ske samma typ av beteenden som vi har haft absolut nolltolerans mot när vi har diskuterat frågorna. Rektorn har agerat på ett sådant sätt så att han nästan har understött kulturen som har funnits.

Staffan Hörnberg säger på onsdagskvällen att det bara fanns ett alternativ för skolan för att försöka återskapa förtroendet.

– Jag kanske känner att vi blivit lite orättvist behandlade men det spelar ingen roll, den rollen jag har då får man ta de här bitarna, säger han till Expressen.se.

– Sen är jag givetvis jätteledsen över allt arbete jag lagt ner på skolan.

Styrelsen lämnar platser till förfogande

Även ledamöterna i Stiftelsen Lundsbergs skola lämnar sina platser.

– Sedan har vi också tyckt att vi själva inte ska vara kvar utan det blir en valberedning som får bestämma vilka som ska sitta i styrelsen, säger Ulf Rehnmark.

Tror du att skolan kommer att öppna igen?

– Ja, det hoppas jag. Jag tror att det kommer att bli oerhört tufft. Men det är i alla fall min förhoppning.

Även styrelseledamoten Kajsa von Geijer hoppas att Lundsbergs skola ska öppna igen. Hon har under dagen pratat med flera i personalen om helgens händelse, och kallar det "ett fullständigt misslyckande". Och att den misstänkta misshandeln hade kunnat undvikas.

– Tydlighet och kommunikation, inte glömma tydligheten kring vad som gäller. Vi hade kunnat ha mer bemanning, en större vaksamhet och lyhördhet. Som förälder blir man bestört när man hör vad som händer och kan inte förstå hur man kan komma på en sån här grej, säger Kajsa von Geijer.

En valberedning kommer nu att påbörja arbetet med att hitta en ny styrelse.

– Vi arbetar på att få fram en ny styrelse så fort vi kan, säger valberedningens ordförande Carl-Johan Hagman som i övrigt vill inte ge några kommentarer kring onsdagskvällens beslut.

Staffan Hörnberg sa tidigare under onsdagen att skolinspektionens beslut är en "kollektiv bestraffning" och var kritisk till att skolan stängs med så kort varsel. Föräldrar vittnade också om upprörda känslor bland såväl elever som föräldrar över att Lundsbergs skola stänger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag