Lundsbergs styrelse tar nu upp kampen med Skolinspektionen. I ett pressmeddelande meddelar man att man begär ett tillfälligt stopp av nedstängningen. Foto: Lisa Mattisson
Lundsbergs styrelse tar nu upp kampen med Skolinspektionen. I ett pressmeddelande meddelar man att man begär ett tillfälligt stopp av nedstängningen. Foto: Lisa Mattisson

Lundsberg: Stoppa stängningsbeslutet

Publicerad

Nu tar Lundsbergs styrelse upp kampen med Skolinspektionen.

I ett pressmeddelande meddelas att styrelsen begärt att beslutet att stänga skolan skjuts upp.

– Det är ett begärande de kan göra, sedan får vi se hur en domstol agerar om det finns skäl för en så kallad inhibition av beslutet, säger Peter Ekborg, biträdande generaldirektör för Skolinspektionen.

Sedan beslutet kom att stänga Lundsberg till följd av ett uppmärksammat misshandelsfall har styrelsen för den stiftelse som driver skolan varit svår att nå – för såväl journalister som föräldrar.

– Jag har försökt, men de sitter och jobbar för fullt, sade underhållaren Jan Rippe, som har en son i skolan och även JO-anmält Skolinspektionen, när Expressen.se talade med honom.

Nu bryter styrelsen tystnaden.

I ett pressmeddelande står det att de begärt inhibition av Skolinspektionens beslut – alltså att verkställandet av det skjuts upp.

Frågan blir därmed ett ärende för förvaltningsrätten i Stockholm.

– Normalt sett kommer ett beslut rätt fort, säger Peter Ekborg.

Är det rimligt att skolan fortsätter sin verksamhet?

– Vi tycker inte det.

Vill säkra skolgången

I begäran hänvisar styrelsen till att medieuppgifter visar att eleverna trivs på sin skola och lyfter det faktum att många av dem nu saknar skola att gå till på måndag.

En uppskjutning av beslutet skulle enligt styrelsen "möjliggöra för skolan att fortsätta sin verksamhet och säkra skolgången för de drabbade eleverna – samtidigt som dialogen med Skolinspektionen om nödvändiga åtgärder fortsätter."

Flera föräldrar kritiserar Skolinspektionen för att ha offentliggjort beslutet via en presskonferens – utan att först kontakta föräldrar, elever och personal.

– Vi har naturligtvis övervägt vilken tidpunkt vi skulle välja, men bedömt det som nödvändigt att omedelbart stänga skolan. Vi har sett det som en absolut nödvändig åtgärd?

Varför man inte först meddelat föräldrarna menar Peter Ekborg ligger i beslutfattandets natur.

- Vi ser inte det som möjligt att förhandsinformera om våra beslut, vilket vi egentligen aldrig gör.

Många föräldrar vänder nu sin ilska mot er i stället för mot styrelsen – tar det fokus från kärnfrågan att elever har kränkts?

– Det finns naturligtvis en risk, på kort sikt.

"Bör alltid ha en krisplan"

Peter Ekborg menar att styrelsen varit för inaktiv i sin motverkan av strukturerad mobbning och att de borde varit bättre förberedda på beslutet.

– Styrelsen borde för länge sedan ha tagit tag i den här typen av frågor. Det är inte okänt för dem att vi i två års tid har kritiserat den här typen av fenomen.

Borde de haft en krisplan redo?

– Man bör alltid ha en krisplan, särskilt då den här typen av händelser sätts i system.

I samband med att Skolinspektionen på onsdagen beslutade att stänga skolan ställde styrelsen sina platser till förfogande.

I pressmeddelandet står att valberedningen inom de närmaste dagarna kommer att lämna ett förslag till ny styrelse.

Det rör sig om 170 elever som fortfarande står utan skolgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag