Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundsberg: Stoppa stängningsbeslutet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lundsbergs styrelse tar nu upp kampen med Skolinspektionen. I ett pressmeddelande meddelar man att man begär ett tillfälligt stopp av nedstängningen.
Foto: Lisa Mattisson

Nu tar Lundsbergs styrelse upp kampen med Skolinspektionen.

I ett pressmeddelande meddelas att styrelsen begärt att beslutet att stänga skolan skjuts upp.

– Det är ett begärande de kan göra, sedan får vi se hur en domstol agerar om det finns skäl för en så kallad inhibition av beslutet, säger Peter Ekborg, biträdande generaldirektör för Skolinspektionen.

Sedan beslutet kom att stänga Lundsberg till följd av ett uppmärksammat misshandelsfall har styrelsen för den stiftelse som driver skolan varit svår att nå – för såväl journalister som föräldrar.

– Jag har försökt, men de sitter och jobbar för fullt, sade underhållaren Jan Rippe, som har en son i skolan och även JO-anmält Skolinspektionen, när Expressen.se talade med honom.

Nu bryter styrelsen tystnaden. 

I ett pressmeddelande står det att de begärt inhibition av Skolinspektionens beslut – alltså att verkställandet av det skjuts upp.

Frågan blir därmed ett ärende för förvaltningsrätten i Stockholm.

– Normalt sett kommer ett beslut rätt fort, säger Peter Ekborg.

Är det rimligt att skolan fortsätter sin verksamhet?

– Vi tycker inte det.

Vill säkra skolgången

I begäran hänvisar styrelsen till att medieuppgifter visar att eleverna trivs på sin skola och lyfter det faktum att många av dem nu saknar skola att gå till på måndag.

En uppskjutning av beslutet skulle enligt styrelsen "möjliggöra för skolan att fortsätta sin verksamhet och säkra skolgången för de drabbade eleverna – samtidigt som dialogen med Skolinspektionen om nödvändiga åtgärder fortsätter."

Flera föräldrar kritiserar Skolinspektionen för att ha offentliggjort beslutet via en presskonferens – utan att först kontakta föräldrar, elever och personal.

– Vi har naturligtvis övervägt vilken tidpunkt vi skulle välja, men bedömt det som nödvändigt att omedelbart stänga skolan. Vi har sett det som en absolut nödvändig åtgärd?

Varför man inte först meddelat föräldrarna menar Peter Ekborg ligger i beslutfattandets natur.

- Vi ser inte det som möjligt att förhandsinformera om våra beslut, vilket vi egentligen aldrig gör.

Många föräldrar vänder nu sin ilska mot er i stället för mot styrelsen – tar det fokus från kärnfrågan att elever har kränkts?

– Det finns naturligtvis en risk, på kort sikt.

"Bör alltid ha en krisplan"

Peter Ekborg menar att styrelsen varit för inaktiv i sin motverkan av strukturerad mobbning och att de borde varit bättre förberedda på beslutet.

– Styrelsen borde för länge sedan ha tagit tag i den här typen av frågor. Det är inte okänt för dem att vi i två års tid har kritiserat den här typen av fenomen.

Borde de haft en krisplan redo?

– Man bör alltid ha en krisplan, särskilt då den här typen av händelser sätts i system. 

I samband med att Skolinspektionen på onsdagen beslutade att stänga skolan ställde styrelsen sina platser till förfogande. 

I pressmeddelandet står att valberedningen inom de närmaste dagarna kommer att lämna ett förslag till ny styrelse.

Det rör sig om 170 elever som fortfarande står utan skolgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.