Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundsberg polisanmäls för pennalism och våld

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rektorn representanter för elevhemmen och en elev intervjuades vid oanmäld inspektion.
Foto: Mats Endermark

STOCKHOLM. Internatskolan Lundsberg i Värmland har polisanmälts av Skolinspektionen och förundersökning har inletts om bland annat misshandel. 

– I de anmälningar vi har fått finns uppgifter om våld av en art som inte Skolinspektionen utreder. Därför polisanmälde vi, säger Carina Abréu, inspektör på Skolinspektionen.

Det är ganska gravt våld?

 – Ja, det är det – det är gravt våld.

 Hon säger att det är ovanligt att inspektionen polisanmäler händelser, men detta faller under allmänt åtal.

Olaga hot

 Enligt SVT rör förundersökningen misshandel, olaga hot samt olaga tvång mot minderårig.

 Skolinspektionen gjorde oanmält besök på Lundsberg den 20 oktober. Rektorn, representanter för elevhemmen och en elev intervjuades.

 Skolan har högstadium och gymnasium. Många kungliga och adliga har varit elever där. Äldre elever ska fostra yngre – men uppgifter om våld finns alltså.

Opartisk utredning

 – Det finns ett informellt system som skolan kallar kamratuppfostran som har de här inslagen också, säger Abréu.

 Rektor Staffan Hörnberg kritiserar inspektionen och vill ha "korrekt och ärlig genomlysning av verksamheten". Att polisanmälan gjorts tycker han är bra.

 – Om det mot förmodan visar sig vara sant tycker jag att det är så allvarligt att man ska göra en opartisk utredning, säger han till SVT.

 TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.