Lundsberg håller krismöte efter beslutet

Lundsbergs rektor satt under onsdagseftermiddagen i krismöte med styrelsen efter beskedet om att skolan stängs.

Reaktionerna från föräldrar och elever är samtidigt starka.

– Vi sitter här och storgråter och tycker att det är fruktansvärt, säger Nina Kalling vars son går på skolan.

Enligt NWT är flera elever som befinner sig på skolans område upprörda och gråter.

Skolinspektionens beslut om att stänga skolan kom vid en presskonferens tidigare under onsdagen. Nina Kalling, hemförälder med en son på skolan, tycker att beslutet är "hårt".

– Det är helt kaos i alla familjer. De bara står och gråter på skolan. Det är fel beslut tycker vi förstås, säger hon till Expressen.se.

"Förstört för alla"

Lundsberg har tidigare uppmärksammats för fall där elever farit illa, och skolan har tidigare fått kritik från skolinspektionen. Problemen har enligt Nina Kalling diskuterats och hon är nöjd med skolans arbete inför höstterminens start.

– Skolan har gjort otroliga åtgärder och alla elever har gått ihop och haft det jättebra mot slutet av förra året. Nu trodde man att det skulle vara bra igen, alla var så otroligt positiva, säger hon.

– Men det är några elever som har förstört för alla. Alla är jätteledsna verkligen.

Hennes son och andra elever på skolan måste nu börja på andra skolor. Enligt skolinspektionen är hemkommunen skyldig att erbjuda en elev plats om en skola tvingas stänga.

Niklas Cassel har två döttrar som går på skolan och båda är förtvivlade över beslutet.

– Den ena bara gråter och den andra är ganska lugn, säger han.

"Det är bedrövligt"

Pernilla Klingspor, ordförande i Föräldraföreningen på Lundsbergs skola är mycket kritisk till skolinspektionens beslut.

– Jag tycker att det är gräsligt och dåligt underbyggt och jag ifrågasätter sättet på hur det levererades. Man låter barn, anställda och alla få beskedet under en presskonferens. Vi har 170 barn som är hysteriska. Det finns ingen beredskap för att ta hand om det här. De sitter i stor ovisshet och har ingen aning om vad som händer från i morgon, säger hon och fortsätter:

– Det är en fantastisk skola. Mina egna barn som har gått i kommunala skolor tidigare har farit illa och de har hamnat här och här har de fått stöd, de har vuxit som människor och de har blivit trygga.

Niklas Cassel, som nu tillsammans med sin fu är på väg till Lundsbergs skola, är förvånad över beslutet.

– Visst förstod vi att skolan var hotad, men att göra det på det här sättet. Jag tycker att det är bedrövligt. För båda två känner jag att man förstör en stor del av deras gymnasieutbildning.

Ligger det något i kritiken från skolinspektionen?

– Det gör det säkert. Jag kan inte svara på det. Vi tycker att det är bedrövligt med den här händelsen under nollningen. Men att från en dag till en annan stänga skolan med 200 elever där man inte erbjuder dem en ny plats. Det är bedrövligt, det är hemskt. Jag tycker att det är ett övergrepp på unga människor.

Sofia Orre, styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola:

– Det enda jag kan säga är att det är förtvivlat för alla våra elever.

Vad har sagts under eftermiddagens möte?

– Det hittar du i pressmeddelandet. Det är allt jag kan säga.

Skolan skriver så här i ett pressmeddelande:

"Fokus ligger nu på att säkra skolgång för eleverna och stiftelsen kommer nu i enlighet med uppmaningen från Skolinspektion att kontakta elevernas hemkommuner samt arrangera hemtransporter för samtliga elever. Elever vars föräldrar är bosatta utomlands kommer att hanteras i särskild ordning.

Stiftelsen kommer därefter med beslutsamhet att genomföra de åtgärder som krävs enligt det föreläggande som Skolinspektionen i dag utfärdat. Stiftelsen är fast övertygad om att kunna återupprätta förtroendet för skolan för att möjliggöra fortsatt utbildning för skolans elever."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.