Foto: Mats Endermark
 Foto: Mats Endermark

Lundsberg får hård kritik av Skolinspektionen

Publicerad
Uppdaterad
Skolinspektionen kritiserar Lundsbergs skola för att inte ingripa mot kränkande behandling mot elever och skriver i sitt beslut om en hackordning på skolan där eleverna ska lära sig att ta stryk.
- Skolan har ingen fungerande plan mot kränkande behandling som följer kraven, säger Skolinspektionens avdelningschef Carina Abréu till Expressen.se
Men Lundsbergs rektor, Staffan Hörnberg, tycker att rapporten delvis ger en för mörk bild av skolans verksamhet.
Expressen kunde som första tidning avslöja att Skolinspektionen granskade våldet på internatskolan Lundsberg. Nu är rapporten klar och Lundsberg får svidande kritik.
Skolinspektionen riktar mycket allvarlig kritik mot Lundsbergs skola för att elever utsätts för kränkande behandling utan att skolan ingriper.
- Efter inspektionen har vi funnit allvarliga brister i skolan och riktar därför allvarlig kritik mot Lundsberg. De äldre eleverna utsätter de yngre för systematiskt våld och miljön präglas inte av trygghet. säger Carina Abreu, avdelningschef i Skolinspektionen och den som har fattat beslutet.
Kränkningarna består av såväl tillmälen som våld, skriver inspektionen i sitt beslut. "Det har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara oacceptabla", skriver myndigheten och förelägger skolan att "avhjälpa påtalade brister", det vill säga få slut på pennalismen.
Carina Abréu menar att kritiken mot våldet är speciellt allvarlig eftersom Lundsberg är en internatskola.
- De flesta av övergreppen sker på elevhemmen och det är extra allvarligt. På ett internat kan man inte lämna skolan på samma sätt som normalt om man känner sig utsatt eller hotad.

Uttalad hackordning

Lundsbergs skolas rektor, Staffan Hörnberg, säger i ett pressmeddelande att skolans styrelse och ledning givetvis ser allvarligt på Skolinspektionens uppgifter. "Självklart ska alla våra elever känna trygghet och omtanke under sin tid hos oss."
Men, fortsätter han, Skolinspektionens bild stämmer inte fullt ut: "Vi anser att inspektionen till viss del ger en alltför mörk bild av vår verksamhet".
Rektorn försäkrar att kritiken ändå tas på allvar och att de efterfrågade åtgärderna ska vidtas. En "tillfredsställande rapport" ska lämnas till Skolinspektionen inom tre månader.
Skolinspektionen beskriver i sitt beslut en uttalad hackordning på skolan, där de yngre lär sig att "ta stryk". Elever som inte står ut, utan lämnar skolan omtalas som att det är fel på dem, skriver myndigheten och konstaterar att det rör sig om elever som har begränsad kontakt med sina föräldrar och alltså är mer utsatta.
Skolinspektionen skriver vidare att rektorn och personalen inte lyckats få stopp på kränkningarna.
"Personal vid Lundsberg uppfattar inte heller alltid företeelser på skolan som kränkande", vilket innebär att rektorn inte får kännedom om allt som sker.

Utnyttja en "slav"

Skolinspektionens beslut är baserat på en tillsyn där husfar, husmor, skolsköterska, kurator, troman (en elevrepresentant) och rektor intervjuades. I samtalet med rektor tillstod han att det finns en hackordning på skolan, och att det är viktigt för eleverna att arbeta sig upp i denna hierarki så att de själva kan utnyttja en "slav".
De intervjuade berättar också om nattliga besök, där äldre elever väcker yngre för att ge dem en "broderlig klapp". De intervjuade tillstår också att elever fått uppsöka skolsköterskan efter en "tarmbrottning". Tarm är benämningen på en elev längst ned i hackordningen.

Slutar

Vidare bekräftas att flera elever varje år slutar på skolan då de inte står ut och/eller längtar hem.
Den husfar och husmor som intervjuats berättar att de inte är förvånade att det går rykten om pennalism på skolan, då detta faktiskt har förekommit. De säger att de arbetar på att få slut på det informella regelsystemet, men att de inte har lyckats.
- Rektorn och personalen på skolan har vetat om problemen men inte lyckats lösa dem. Vi anser att man inte uppfattat handlingarna som kränkande och därför har man heller inte anmält dem. Rektorn har ett stort ansvar i detta , menar Carina Abréu.
Lundsbergs skola har nu fram till den 28 februari på sig att rapportera hur den ska komma till rätta med pennalismen, och skapa den trygghet och studiero som lagen kräver. Skolan har cirka 220 elever, varav endast en handfull inte bor på något av de sex elevhemmen.
Från Skolinspektionen väntas närmast beslut om de två andra riksinternatskolorna, Grennaskolan och Sigtuna Humanistiska läroverk. I Grennaskolan har rektorn polisanmält en misshandel, vilket fick Skolinspektionen att besluta om granskning av samtliga tre riksinternat.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag