Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundgren: Lätt att manipulera saker

David Baas på vid Göta Hovrätt där rättegången mot SD-politikern inleds
Peter Lundgren i Göta hovrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Lundgren tillsammans med sin advokat Tor Åström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den kvinnliga partikamraten vittnade i bandade telefonsamtal om hur EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, tagit henne på brösten mot hennes vilja.

Men när samtalen spelades upp i hovrätten ville han inte kännas vid att det var hennes röst.

– Det är alldeles för lätt att manipulera saker och ting. Jag har hört Peps Persson prata och det visade sig vara Robert Gustafsson, sa Lundgren under rättegången.

I oktober förra året friades Peter Lundgren av Jönköpings tingsrätt i målet om sexuellt ofredande. Åtalet gällde Expressens avslöjande en vecka före EU-valet i maj 2019 då vi kunde publicera bandade telefonsamtal mellan dåvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg och en kvinnlig partikamrat.

I samtalen vittnade partikamraten om hur Lundgren tagit henne på brösten på ett hotellrum i Nacka under ett partiengagemang i Nacka valåret 2018:

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik … Jag fick panik, sa kvinnan.

När målet togs upp i tingsrätten spelade chefsåklagare Maria Sterup upp delar av Expressens tv-inslag där kvinnans röst var förvrängd. 

I den friande tingsrättsdomen riktades fokus mot att åklagaren inte hade tillgång till originalljudfilerna. I domen står att det är ”fullt möjligt att anta att den person som hörs Expressens inspelning” är den kvinnliga partikamraten, men samtidigt att ”det inte är möjligt att göra någon säker identifiering av vem rösten tillhör”.

Men efter rättegången i tingsrätten tog åklagaren del av originalljudfilerna, vilket Expressen kunde avslöja i november förra året. 

Lundgren: ”Jag har hört Peps Persson”

Under måndagen spelades ljudfilerna upp i Göta hovrätt, men när Peter Lundgren sedan hördes om de bandade samtalen ville han inte kännas vid att det var hans kvinnliga partikamrat som hördes.

– Det är alldeles för lätt att manipulera saker och ting. Jag har hört Peps Persson prata och det visade sig vara Robert Gustafsson.

Åklagaren: Tror du att det är skådespelare?

– Antingen är det så eller så är det klippt och klistrat, sa Lundgren.

Förutom originalljudfilerna valde åklagaren också att spela upp en del av den intervju som Expressen gjorde med Lundgren i slutet av EU-valrörelsen 2019. 

SD-toppens erkännande i intervjun

Han hade vid den intervjun fått höra delar av de bandade samtalen, utan röstförvrängning, och bekräftade då att det var Kristina Winberg och den kvinnliga partikamraten som hördes på de bandade samtalen. Sedan medgav han inför Expressens tv-kamera att han tagit den kvinnliga partikamraten på brösten mot hennes vilja:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

När Lundgren konfronterades i hovrätten med sitt uttalande i Expressenintervjun sa han att det var en ”fullständigt förvirrad situation” och att han var ”trött” och ”utbränd”.

– Jag var fullständigt uppstressad.

Manipulerade ljudfiler

Originalljudfilerna har analyserats av Nationellt forensiskt centrum som konstaterat att de har manipulerats ”genom att material har lagts till eller tagits bort”. Lundgrens advokat Tor Åström siktade bland annat in sig på detta i sin slutplädering:

– Nånstans är det nån som är framme med saxen och klipper. Då är det manipulerat.

Chefsåklagare Maria Sterup har inför rättegången i hovrätten förklarat att analyserna ”visar att inget har lagts till” och att ordet manipulering i sammanhanget handlar om att det inte rör sig om en ”kontinuerlig inspelning”.

I rätten tillbakavisade hon påståenden från Lundgrens sida om att ljudfilerna är ”klippt-och-klistrade”:

– De här filerna är inget mischmasch av ihopklippta delar, det är ett klipp i varje fil.

– Det påverkar inte värdet av ljudfilerna och det som sägs på ljudfilerna, sa Sterup som också tillade att det är ”ställt utom allt rimligt tvivel” att det är Winberg och den kvinnliga partikamraten som hörs på de bandade samtalen.

Dom i målet väntas 22 november.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.