Lundby-Wedin: Känner mig lurad

Publicerad
Uppdaterad
- Jag känner mig grundlurad. Jag har inte varit med och fattat några sådana beslut.
Det säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin om pengarna som betalats ut till AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen.
- Jag blir upprörd när jag ser hur mycket han har fått. Styrelsen har nu beslutat att skyndsamt utreda hur besluten kring detta har fattats och om Christer Elmehagens flytt av det egna kapitalet varit förenligt med bolagets etiska riktlinjer, säger Wanja Lundby-Wedin.
Hon syftar på den flytt av det egna kapitalet som Christer Elmehagen gjorde från AMF:s traditionella pensionsförsäkring till bolagets långa räntefond inför sin pensionering i höstas. Överföringen skedde inför ett väntat återtag av åtta procent av pensionspengar på grund av börsraset.
Tidigare under måndagen krävde en annan av AMF:s ägare, Svenskt Näringsliv, också en rättslig utredning.

Kan stämma

- Nu säger man att det gjorts en rättslig utredning och att det inte är något lagbrott, vilket man i och för sig är litet förundrad över. Men det är alldeles klart att det fanns etiska riktlinjer i bolaget som sade att så här skulle man inte göra, sade vd Urban Bäckström till TT.
- Jag kan citera bara en mening ur de etiska riktlinjerna: Bolaget eller våra kunder får inte ställas i skuggan av medarbetares personliga motiv. Den meningen täcker in allt. Det är en stor gåta hur båda två kunde göra så här, sade Bäckström.
- Jag är som representant för en av ägarna inte beredd att medge ansvarsfrihet för den tidigare vd:n innan den här frågan är utredd, sade han.
Bäckström utesluter inte att styrelsen för AMF stämmer tidigare vd Christer Elmehagen.

Hiskeliga belopp

- Jag vill inte utesluta någonting. En vd har en omvårdnadsplikt gentemot sitt bolag. Han ska vara lojal mot dess verksamhet och kunder, säger Bäckström.
Han är liksom Wanja Lundby-Wedin mycket förvånad över de sista tre årens pensionsbetalningar till Christer Elmehagen.
- Jag kan inte tänka mig att man menade att vd:n skulle få dubbla lönen i pensionsavsättning, sade Urban Bäckström. Varför var det de här hiskeliga beloppen? Pensionen var ju slutbetald i och med att han fyllde 60 år 2006. Vem har auktoriserat utbetalningarna? sade Bäckström.
Wanja Lundby Wedin förstår de starka reaktionerna från LO-folk, men hon tycker att det är olyckligt att vissa distrikt börjat tala om att flytta pensionspengarna från AMF.
- Vi sitter ju i styrelsen för att få vara med och förvalta medlemmarnas pensioner. Och hur upprörd jag än är mot de belopp som betalats ut till Elmehagen så har han varit en bra vd som gjort ett bra jobb, säger Wanja Lundby-Wedin.

Owe Nilsson/TT

Expressen rättar:
I en tidigare version av artikeln hade Wanja Lundby-Wedins namn stavats fel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag