Wanja Lundby-Wedin. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Wanja Lundby-Wedin. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Lundby-Wedin: Direktörerna är giriga

Publicerad

Makteliten tjänar 17 gånger så mycket som en industriarbetare, enligt en ny LO-rapport.

Nu anklagar ordföranden Wanja Lundby-Wedin toppdirektörerna inom det svenska näringslivet för att vara giriga.

– De här direktörerna tjänar så mycket pengar att de aldrig kan göra av med dem, säger hon till DI.se.

Efter en nedgång under finanskrisen växer toppchefernas löner åter snabbare än industriarbetarnas.

I genomsnitt har en medlem av makteliten inkomster motsvarande 17 gånger högre än vad en industriarbetare har i lön.

Det visar den elfte rapporten i LO:s serie om maktelitens inkomstutveckling. Undersökningen bygger på ett urval av närmare 200 maktpositioner inom olika maktsfärer i samhället, uppger TT.

Storbolagschefer, ledande politiker, höga fackliga företrädare, generaldirektörer och andra inom makteliten, tjänade i genomsnitt 5,2 miljoner kronor före skatt under 2010. Det kan jämföras med en genomsnittlig industriarbetarlön på 307 234 kronor, enligt LO.

Girighet och maktanspråk

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin anser att toppdirektörerna roffar åt sig.

– Ja, jag tycker att det här är ett mått av girighet, men det är också ett mått av maktanspråk. De här direktörerna jämför sig bara med varandra och tjänar så mycket pengar att de aldrig kan göra av med dem, säger hon till DI.se.

Wanja Lundby-Wedin menar att det inte går att skylla utvecklingen på den borgerliga regeringen, utan tror att globaliseringen är en anledning.

– När våra stora svenska företag blev mer internationaliserade och började jämföra sig med företagsledare i andra länder drog det i väg, säger hon till DI.se.

Som LO-ordförande tjänade Wanja Lundby-Wedin själv dryga miljonen under 2010 – det var ungefär hälften av vad statsminister Fredrik Reinfeldt drog in.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag