Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundby-Wedin: Direktörerna är giriga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Wanja Lundby-Wedin.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Makteliten tjänar 17 gånger så mycket som en industriarbetare, enligt en ny LO-rapport.

Nu anklagar ordföranden Wanja Lundby-Wedin toppdirektörerna inom det svenska näringslivet för att vara giriga.

– De här direktörerna tjänar så mycket pengar att de aldrig kan göra av med dem, säger hon till DI.se.

Efter en nedgång under finanskrisen växer toppchefernas löner åter snabbare än industriarbetarnas.

I genomsnitt har en medlem av makteliten inkomster motsvarande 17 gånger högre än vad en industriarbetare har i lön.

Det visar den elfte rapporten i LO:s serie om maktelitens inkomstutveckling. Undersökningen bygger på ett urval av närmare 200 maktpositioner inom olika maktsfärer i samhället, uppger TT.

Storbolagschefer, ledande politiker, höga fackliga företrädare, generaldirektörer och andra inom makteliten, tjänade i genomsnitt 5,2 miljoner kronor före skatt under 2010. Det kan jämföras med en genomsnittlig industriarbetarlön på 307 234 kronor, enligt LO.

Girighet och maktanspråk

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin anser att toppdirektörerna roffar åt sig.

– Ja, jag tycker att det här är ett mått av girighet, men det är också ett mått av maktanspråk. De här direktörerna jämför sig bara med varandra och tjänar så mycket pengar att de aldrig kan göra av med dem, säger hon till DI.se.

Wanja Lundby-Wedin menar att det inte går att skylla utvecklingen på den borgerliga regeringen, utan tror att globaliseringen är en anledning.

– När våra stora svenska företag blev mer internationaliserade och började jämföra sig med företagsledare i andra länder drog det i väg, säger hon till DI.se.

Som LO-ordförande tjänade Wanja Lundby-Wedin själv dryga miljonen under 2010 – det var ungefär hälften av vad statsminister Fredrik Reinfeldt drog in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.