Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luna är Sveriges minsta bebis – väger 269 gram

Luna är Sveriges minsta bebis någonsin – mamma Josephine fick hålla henne efter sex dagar.
Pappa Alexander Jeffrie och mamma Josephine Eldh.
Foto: Privat
Luna föddes 15 veckor för tidigt.
Foto: Privat
Luna vägde 269 gram.
Foto: Privat

Hon var liten som en ”padda”. 

Luna föddes redan i vecka 25, vägde 269 gram – och kan vara Sverige minsta bebis någonsin.

– Efter sex dagar fick jag hålla henne, det var så mäktigt, säger mamma Josephine Eldh. 

För första gången i sitt knappt fem månader långa liv ska Luna snart få komma hem. Hon väger i dag 2 450 gram och är 42 centimeter lång.

Jämfört med vad hon var vid födseln är det förstås en enorm skillnad. 

Lilla Luna kom till världen den 30 december förra året. Mamma Josephine Eldh hade drabbats av havandeskapsförgiftning och i kombination med att näringstillförseln till Luna var otillräcklig tvingades hon till en prematur födsel.

– Det var så overkligt. Jag var med på operationen och jag föreställde mig synen på en bebis på storleken ett kilo. När jag såg henne tänkte jag: Vad är det här? En padda?, säger pappan Alexander Jeffrie.

Luna föddes 15 veckor för tidigt.
Foto: Privat
Luna vägde 269 gram vid födseln.
Luna får snart komma hem.
Foto: Privat

Med sina 24 centimeter och 269 gram i vikt kan hon vara den minsta bebisen som någonsin fötts i Sverige, enligt Svenska Prematurförbundet.

– Oss veterligen känner vi inte till att det funnits mindre i Sverige, och att den är bland den minsta i världen. Vi gläds åt familjen, att de snart får komma hem, säger Karl Rombo, ordförande i förbundet.

Erik Normann, biträdande verksamhetschef och sektionschef vid neonatalogin på Akademiska, säger att flickans vikt är den lägsta han hört talas om i Sverige. 

Eftersom huden på Luna var så känslig fick Josephine och Alexander vänta sex dagar efter födseln innan de fick hålla sitt barn för första gången.

– Det var så mycket att smälta, det är min dotter som ligger här. Samtidigt som det var så mycket glädje kom sorgen då också. Det var just det att hon var så liten, att det är en så lång resa hon behöver gå igenom, för att ens överleva, säger Alexander.

Nära att dö

De första två månaderna gick allt bra. Luna växte, var frisk och välmående. Men i början av mars hade hon svårt att behålla maten och blev svårt sjuk. Hon drabbades av nekrotiserande tarminflammation och behövde opereras. 

Akut behövde hon föras från Örebro sjukhus till Akademiska i Uppsala. Men vädret var för dåligt för att helikoptern skulle kunna lyfta och Luna var för sjuk för en ambulansfärd. Hon fick stanna på sjukhuset till nästa morgon. 

– Det var den längsta natten jag någonsin upplevt. Har det gått en timme eller en månad?, säger Josephine Eldh.

Alexander och Luna.
Foto: Privat
Luna vägde 269 gram.
Foto: Privat
Luna var 24 centimeter lång.
Foto: Privat

Men kämpen Luna överlevde både natten, ambulansfärden och operationen. I dag har hon flyttats från Akademiska i Uppsala till sjukhuset i Örebro och snart får hon komma hem – på riktigt. 

– Det känns overkligt. Jag har sagt det flera gånger till Josephine, att det känns som en film. Det här är inte jag, när jag ska vakna upp ur drömmen?, säger Alexander.

Luna lider nu av korttarmsyndrom, vilket i innebär att hon kommer få leva på näringsdropp i stora delar av sitt liv.

– Men vi är så tacksamma att hon överlevde. Och så tacksamma för alla som arbetade med henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.