Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luleås kommundirektör sparkas – anlitade mentor för en halv miljon

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal.
Mikael Lekfalk, Luleås kommundirektör, sparkas.Foto: Snowgarden AB
Luleå kommunhus.Foto: Google maps

Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk får sparken.

Detta efter att han köpte in en personlig mentor till sig själv för 570 000 kronor. 

Nu kommer avgångsvederlaget kosta kommunen cirka två miljoner kronor.

– Mot bakgrund av det som har uppdagats har vi avslut av hans anställning, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S), till NSD.  

Det var i början på veckan som SVT kunde avslöja att Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk köpt in en personlig mentor till sig själv för 30 000 kronor i månaden.

Det var mer än dubbelt så dyrt som kommunens redan avtalade konsulter. 

– Det är jag som har tagit det här beslutet och det har inte varit uppe på politikernas bord, men jag står för det. Jag har blivit en bättre kommundirektör efter den här utbildningen och den är viktigt för att vi ska klara av det här uppdraget, sa Mikael Lekfalk till SVT.

Avtalet med Lekfalks mentor gällde från juni 2018 fram till årsskiftet 2019 och kommer totalt kosta skattebetalarnas 570 000 kronor.

Konsulten skulle förbättra Lekfalks ledarskap och de sågs 1,5 dagar i månaden – vilket blev en kostnad på 30 000 kronor i månaden. 

”Jag förstår att man kan tycka att det är jobbigt”

Samtidigt brottas Luleå med besparningskrav och ska fram till år 2022 ha sparat in 370 miljoner kronor, skriver Aftonbladet.  

Lekfalk är dessutom en av de som leder arbetet med mångmiljonbesparningarna.

SVT har tidigare frågat Lekfalk om han anser att det är rätt prioritering – att lägga en halv miljon på en personlig mentor samtidigt som kommunen måste spara hundratals miljoner. 

– Jag förstår att man kan tycka att det är jobbigt när skolor försvinner eller när vi gör andra effektiviseringar, men det här handlar om hur vi ska utveckla kommunkoncernen som helhet, sa Mikael Lekfalk då. 

Efter SVT:s avslöjande väljer nu Luleå kommun att sparka kommundirektören, på grund av hanteringen av det dyra avtalet med konsultföretaget. 

Beskedet kom under fredagseftermiddagen. 

– Mot bakgrund av det som har uppdagats har vi avslut av hans anställning. Vi är också överens med Mikael om lösningen, säger kommunalrådet Niklas Nordström, till lokaltidningen NSD. 

Han fortsätter:

– Allmänhetens förtroende är avgörande för oss som är verksamma i offentlig sektor. Mikael har undanhållit oss politiker nödvändig information om sitt avtal, vilket i sig är allvarligt. Därför väljer vi att avsluta hans anställning. Det förtroende som är nödvändigt för uppdraget saknas.

”De sista dagarna har gett mig insikt”

Efter SVT:s avslöjande valde Lekfalk själv att säga upp avtalet med konsultföretaget. Samtidigt är Mikael Lekfalk också polisanmäld för grov troslöshet mot huvudman, skriver SVT.

Mikael Lekfalk själv beklagar att det slutade som det gjorde:

– De sista dagarna har gett mig insikt, det är viktigt att få ett avslut på den här diskussionen. Det enda sätt jag och Niklas Nordström ser är att jag avslutar mitt uppdrag som kommundirektör. Jag har brustit i hanteringen av upphandling av konsult, det tar jag ansvar för. Det känns givetvis ledsamt att avsluta min tid i Luleå kommun på det här sättet. Vi har gjort många bra saker i kommunen och de kommer så klart i skymundan nu, säger Lekfalk till NSD.

Kommundirektörens avtal innebär att Lekfalk får ett avgångsvederlag på 13 månadslöner, vilket blir en kostnad för Luleå kommun på 1 955 000 kronor. 

Mikael Lekfalk lämnar sin anställning med omedelbar verkan.