Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Luleå samlar 60 000 – mitt under pandemin

Smittskyddsläkaren varnar inför de kommande veckorna.
Fredrik Hansson (S), tf ordförande i kommunstyrelsen i Luleå.
Foto: Snowgarden AB
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.
Foto: ANDERS ALM / REGION NORRBOTTEN
Över 63 000 personer är röstberättigade, enligt kommunen.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Samtidigt som smittspridingen ökar i Norrbotten planeras en stor folkomröstning i Luleå nästa helg.

Över 63 000 personer är röstberättigade i valet.

Nu finns en oro för att det ska bli ett slags superspridarevent i kommunen.

– Det är en idiotisk tid, säger en röstmottagare.

Den 8 november går Luleåborna till valurnorna. De ska rösta om hur skolan ska utformas i kommunen, och bakgrunden är bland annat flera nedlagda mindre skolor.

Bland röstmottagarna finns nu en oro för att valet ska sprida corona:

– Jag hade förväntat mig någon typ av skydd, och särskilt när de flesta röstmottagarna som jag har passerat bäst före för många år sedan. Sedan är det en idiotisk tid. Folkomröstningen är bara rådgivande, och så ska man ha 60 000 personer som springer omkring i olika lokaler och träffar bekanta. Det borde skjutas upp, säger en person.

Beslutet togs redan i maj: ”Måste rullas”

Beslutet om datumet togs av kommunfullmäktige i juni.

– Någonstans måste ändå beslutet rullas, vi pratar om hela skolstrukturen som det ska folkomröstas om. Den måste bli av så att förvaltningarna och politiken också får en vägledning, säger kommunstyrelsens tf ordförande Fredrik Hansson (S).

Personer med symtom uppmanas stanna hemma, röstmottagarna utbildas i att släppa in få personer och glesa ut köer, och det ska användas handsprit och ytdesinfektionsmedel på plats, enligt kommunen.

– Det är klart att vi på kommunen har ett ansvar för att det inte blir något smittspridningsevenemang, men det är flera ställen man kan rösta på och det brukar inte bli så jättelånga köer, säger Hansson vidare.

Smittskyddsläkaren: Bra om man skjutit upp

Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt har frågat kommunen om det verkligen är nödvändigt med en folkomröstning.

– Mitt råd var att tänk efter, är det här jätteviktigt? Då måste man kunna genomföra det – men med väldigt mycket försiktighetsåtgärder. Men, är det lite mindre viktigt så kan vi vänta med det till nästa år.

– Det hade ju varit bra om man hade skjutit upp det, men man tyckte att det här är så pass viktigt och ville ha folkets röst.


Se mer:

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark: ”Väldigt tråkigt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.