Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lukasz, 37, hittades död i förarhytten

Lukasz Urban, 37, var på väg med sin lastbil till Polen från Italien på måndagen. Han stannade i Berlin för att lasta av gods. Då kapades lastbilen.
Åkeriet som är baserat i nordvästra Polen fattade misstankar när de såg på lastbilens GPS-system att fordonet framfördes som av en nybörjare, skriver Daily Mail.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN
31-åriga Fabrizia Di Lorenzo kan vara ett av offren från attacken, Corriere della Sera.
Foto: Twitter / SKÄRMDUMP
<p>"Det var inte min chaufför som körde lastbilen. De gjorde något mot min förare, något allvarligt", säger åkeriets ägare Ariel Zurawski till TVN24.<br></p>
Foto: Str / AP TT NYHETSBYRÅN
Iñaki Ellakuria från Bilbao beskrev på Twitter hur han träffades av lastbilen.
Foto: Privat

När pappan Lukasz Urban, 37, stannade sin lastbil i Berlin blev den kapad – av den person som senare skulle meja ner och döda tolv personer på en julmarknad.

Själv sköts och höggs Urban till döds i förarhytten, enligt åkeriets ägare.

Ytterligare ett av offren från attacken kan ha identifierats som 31-åriga Fabrizia Di Lorenzo från Italien.

Den polske medborgaren, maken och pappan Lukasz Urban, 37, var på väg med sin lastbil till Polen från Italien på måndagen, skriver Daily Mail. Han stannade till i Berlin för att lasta av gods.

Då kapades lastbilen.

Den man som stal lastbilen skulle senare köra rakt in i folkmassan på en julmarknad på Breitscheidplatz i Berlin. 12 personer dog i dådet, 49 skadades.


LÄS MER: Kusliga likheterna med terrorattentatet i Nice


Tvingades identifiera sin dödade kusin

Men det första dödsoffret blev Lukasz Urban. Enligt åkeriets ägare Ariel Zurawski sköts och höggs han till döds i lastbilshytten, skriver nyhetsbyrån AP.

Ägaren – som också var kusin med den dödade lastbilsföraren – blev tvungen att identifiera offret från bilder.

– Hans ansikte var svullet och blodigt. Det var verkligen tydligt att han hade kämpat för sitt liv, säger Ariel Zurawski till TVN enligt AP.

Enligt Bild visar obduktionen av Lukasz Urban att han troligtvis försökte ta ratten från sin kidnappare när lastbilen kördes in på torget – men han ska då ha knivhuggits flera gånger.

– Det måste ha varit en kamp, säger en utredare till Bild.


LÄS MER: Foton du inte ska dela på ”gärningsmannen”

Ett av offren kan vara Fabrizia Di Lorenzo

Åkeriets ägare Ariel Zurawski visar upp den sista bilden som tagits på hans kusin Lukasz Urban, som hittades död i lastbilens förarhytt.
Foto: Str / AP TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare ett av offren från attacken kan ha identifierats. Italienska medier, däribland Corriere della Sera, skriver att 31-åriga Fabrizia Di Lorenzo har varit försvunnen sedan attacken.

Hennes mobiltelefon hittades på platsen, och sedan dök hon inte upp på sitt jobb på morgonen dagen efter.

Familjen i Italien har kontaktats av utrikesdepartementet och har anlänt till Berlin, skriver Corriere della Sera.

Fabrizia Di Lorenzo ska ha bott i Berlin sedan 2013, och har i två år jobbat för en konsultfirma i staden.

Lastbilen framförd av nybörjare

Det polska åkeriet som lastbilen tillhörde fattade misstankar när de såg på lastbilens digitala färdskrivare att fordonet framfördes som av en nybörjare, skriver Daily Mail.

Där syntes misslyckade försök att starta lastbilen vid klockan 15.19 och 15.44. Det är då åkeriet tror att den kapades. De tyckte att det såg ut som någon försökte lära sig köra den.

Åkeriet kunde då inte få tag på föraren. Inte heller hustrun lyckades få tag på Lukasz Urban.

– Vi vet inte vad som har hänt med honom, sa Ariel Zurawski till TVN24 innan han visste att kusinen hade dödats.

Han sa också:

– Det var inte min chaufför som körde lastbilen. De gjorde något mot min förare, något allvarligt.


LÄS MER: Detta vet vi om tragedin vid julmarknaden


Arbetsgivaren: Ärlig och stillsam lastbilschaufför

Polisen säger att den 25 ton tunga lastbilen som var lastad med stål stals från en byggarbetsplats. Polisen bekräftar att den döda passageraren i lastbilen var en polsk medborgare.

Åkeriets chef Lukasz Wasik säger att föraren var en bra, stillsam och ärlig person och att han var hängiven jobbet, skriver AP.

– Jag tror inte att han skulle lämna över lastbilen och att han skulle försvara den till slutet om han blev attackerad, säger han till statliga TVP enligt AP.

En skadad spansk man berättar: "Största smärtan"

Förutom att flera dog skadades ett 50-tal i attacken.

En av de skadade är Iñaki Ellakuria från spanska Bilbao. Ellakuria har beskrivit på Twitter hur han träffades av lastbilen som körde in på torget, och att han opererats för skador på sitt vänstra ben och höften.

"Det var väldigt kallt, och varje gång jag darrade av kylan kände jag den största smärtan jag känt i hela mitt liv", skriver han enligt El País.

Iñaki Ellakuria studerar ekonomi i Berlin, och är en utbytesstudent från University of the Basque County i norra Spanien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.