Lukasjenka hävdar kuppförsök stänger gränsen till Ukraina

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Alexander Lukasjenko, ibland kallad ”Europas sista diktator”, president i Belarus.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP ASSOCIATED PRESS
Alexandr Lukasjenka.
Foto: MAXIM GUCHEK/ POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På fredagen stängde plötsligt Belarus gränsen till Ukraina.

”Europas sista diktator”, Alexandr Lukasjenka, menade att det var för att stoppa vapenflödet österifrån – han fasar för att utsättas för ett kuppförsök.

– Den ukrainska sidan har inte tagit emot något officiellt meddelande från Belarus om att gränsen ska stängas, sa Oleh Nikolaenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement till TT.

Den belarusiska regimen säger sig ha avslöjat en terrorcell i landet, avsedd att avsätta presidenten Alexandr Lukasjenka, ibland kallad ”Europas sista diktator”.

– De har gått över gränsen. Vi kan inte förlåta dem, sa Lukasjenka under ett tal inför lördagens nationaldagsfirande, enligt TT.

Kuppmakarna, menar Lukasjenka, har kopplingar till flertalet europeiska länder som Tyskland, Ukraina , Polen och Litauen – men även USA. Han menar att de belarusiska myndigheterna nyligen gjort en ”storskalig insats mot terrorism” och att de stängt gränsen för att hindra ”flödet av vapen” till de påstådda kuppmakarna.

– Det förefaller som att Lukasjenka regim gör en skenmanöver för att överskugga kuvandet av sin befolkning, säger en talesperson för den amerikanska regeringen till Reuters.

Ukraina informerades inte

Från Ukrainskt håll tillbakavisas anklagelserna om att de skulle vara inblandade i ett kuppförsök.

– Den ukrainska sidan har inte tagit emot något officiellt meddelande från Belarus om att gränsen ska stängas. De som skulle drabbas hårdast av en sådan handling vore det belarusiska folket, säger Oleh Nikolaenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, till TT.

Därför stängs gränsen

Stora delar av Europa och USA har fördömt Lukasjenkas tidigare försök att undertrycka demonstrationerna i landet, då folket menar att han riggade presidentvalet 2020.

Den ansträngda relationen mellan Lukasjenka Belarus och omvärlden förvärrades under våren när myndigheterna tvingade ner ett plan i Belarus och grep regimkritikern Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega i maj.

I veckan förbjöd den amerikanska staten försäljning av flygbiljetter till Belarus.

Belarus slänger ut amerikanska diplomater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.