Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diktatorn tvingade ner Ryanair-planet

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, om nedtvingandet av Ryanair-planet.
På Flight Radar syns hur planet tvingats ner i Belarus.
Foto: Skärmavbild / Flight Radar
Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka.
Foto: KREMLIN HANDOUT HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryanairplanet landade i Minsk. Bilden från tidigare händelse.
Foto: PAUL THOMAS / AP
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka tvingade ner ett av Ryanairs flygplan som var på väg från Grekland till Litauen för att gripa en regimkritisk journalist som befann sig ombord, rapporterar belarusiska oppositionspolitiker.  

”Han riskerar dödsstraff i Belarus”, skriver belarusiska oppositionspolitikern Sviatlana Tsikhanouskaya.  

Efter ett påstått bombhot mot planet ska regimen ha skickat upp ett stridsflyg för att tvinga ned det, rapporterar nyhetsbyrån Belta. 

USA fördömer Belarus agerande och EU:s ledare kommer träffas på måndagen för att diskutera nya sanktioner mot Belarus, enligt Ekot.

Ryanairs flygplan FR4978 skulle ha landat i Vilnius, Litauen, klockan 13 på söndagseftermiddagen. 

Men bilder från flygtrafikstjänsten Flight Radar visar hur planet plötsligt gör en tvär vändning för att landa i Belarus. 

Planet tvingades ned av Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka och syftet var att gripa en regimkritisk belarusisk journalist, Roman Pratasevich, 26, skriver den belarusiska oppositionspolitikern Sviatlana Tsikhanouskaya. 

På planet finns omkring 170 passagerare från 12 olika länder. Strax före klockan 20 ska planet ha lyft från Minsk till Vilnius. 

Fördöms av Litauens president och von der Leyen

Litauens president fördömer Lukasjenkas manöver. 

– Jag uppmanar Nato och EU-allierade att omedelbart reagera på det hot mot civil flygtrafik som utgörs av den belarusiska regimen. Det internationella samfundet måste vidta omedelbara åtgärder så att det här inte upprepas, säger presidenten enligt Reuters

Under söndagskvällen uttalade sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter. 

”Följer nära den tilltvingade landningen i Belarus av flygplanet som var på väg till Vilnius och det rapporterade frihetsberövandet av oppositionsprofilen Roman Protasevich. Det här är en allvarlig och farlig incident so kräver internationell utredning. Belarus måste garantera ett tryggt återvändande för personal och passagerare”, skriver Stoltenberg. 

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1396523402807107586

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har på Twitter kommenterat nedtvingandet av flygplanet: 

”Det är helt oacceptabelt att tvinga Ryanair-flighten från Aten till Vilnius att landa i Minsk. ALLA passagerare måste kunna fortsätta sin resa till Vilnius omedelbart och deras säkerhet måste garanteras. Alla förbrytelser mot regler för internationella flygtransporter måste få konsekvenser”. 

https://twitter.com/vonderleyen/status/1396487685011816449

USA:s utrikesdepartement fördömer Belarus agerande och EU överväger att införa nya sanktioner mot landet, rapporterar Sveriges Radios Ekot. EU-ledarna kommer att träffas på måndagen för att fatta beslut i frågan.

Tvingade ner planet efter påstått bombhot

Regimen ska ha hänvisat till ett påstått bombhot mot planet för att skicka upp ett stridsflyg, en MIG-29, och tvinga det att landa på flygplatsen i Minsk, rapporterar Deutche Welle och hänvisar uppgiften till nyhetsbyrån Belta. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar nu händelsen. 

På Twitter skriver hon bland annat:

”Mycket stötande rapporter om att ett plan tvingades att landa i Minsk, för att gripa journalisten Raman Pratasevich. Helt oacceptabelt beteende. Belarus måste omedelbart släppa Pratasevich. Jag kommer att diskutera möjliga konsekvenser med mina EU-kolleger”.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1396484800324714496

Söktes igenom – sedan greps journalisten

Enligt regimkritiska Telegramnyhetskanalen Nexta, där Roman Pratasevich jobbar, söktes planet förgäves igenom efter sprängämnen innan journalisten greps och fördes av planet. 

Roman Pratasevich har varit efterlyst av regimen för sin roll i de lansomfattande protesterna förra året mot presidentvalet där Lukasjenka kammade hem 80 procent av rösterna – av internationella valobservatörer utpekat som ett fuskval. 

”Regimen tvingade ner Ryanairs plan i Minsk för att arrestera journalisten och aktivisten Raman Pratasevich. Han riskerar dödstraff i Belaus. Vi kräver Ramans omedelbara frigivning, en ICAO-utredning (ICAO är ett FN-organ för civil flygtrafik), och sanktioner mot Balrus”, skriver Sviatlana Tsikhanouskaya på Twitter. 

Lukasjenka har styrt Belarus med järnhand sedan 1994. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.