Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lukasjenka: Ryssland står på tur om Belarus faller

Oppositionspolitikern Maria Kolesnikova försvann plötsligt under oklara omständigheter – nu berättar hennes medarbetare nya detaljer om händelseförloppet som går emot regimens version.
Belarus president, Aleksandr Lukasjenka.
Foto: SERGEI SHELEG / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president, Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Massiva protester har pågått i Minsk sedan det kontroversiella valet.
Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Belarus president Aleksandr Lukasjenka kommer med ett skarpt uttalande på tisdagen:

”Om Belarus faller står Ryssland på tur”, säger han enligt AFP, som hänvisar till ryska medier.

Den belarusiske presidenten har mötts av massiva protester sedan presidentvalet i augusti. Och på tisdagen har Lukasjenka kommit med en varning om vad som skulle ske om regimen faller.

– Vet ni vad vi har kommit fram till vad det gäller det ryska etablissemanget och ledarskapet? Om Belarus faller står Ryssland på tur, säger han till flera ryska medier, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

I intervju med ryska medier under dagen ska Lukasjenka samtidigt ha medgivit att han ”kanske suttit för länge” vid makten. Presidenten hävdade dock att han också är den ende som är kapabel att beskydda landet under krisen.

Inget nyval i sikte

Lukasjenka har tidigare uppgett att han kan gå med på ett nyval. Men innan dess kräver han förändringar i grundlagen.

Samtidigt har ett oppositionsråd bildats, som kräver nyval direkt och att presidenten avgår. Flera av rådets medlemmar har gripits eller tvingats lämna Belarus.

Under morgonen rapporterade AFP att oppositionsledaren Maria Kolesnikova hade gripits vid gränsen till Ukraina. Beskedet kom efter att Kolesnikova på måndagen rapporterades ha blivit bortförd av maskerade män i en minibuss i Minsk.

Medan kollegerna ska ha fått fortsätta in i Ukraina under natten mot tisdagen, ska Maria Kolesnikova ha gripits, säger gränspersonal till AFP.

Ukrainska uppgifter pekar i stället mot att oppositionsledaren inte ville korsa gränsen. De menar på att hon rivit sönder sitt pass för att inte kunna ta sig över.

I Minsk uppmanar oppositionen till en manifestation i stöd för Maria Kolesnikova under kvällen, rapporterar Sveriges Radio.

Relationen dålig mellan Belarus och Ryssland.
https://twitter.com/AFP/status/1303349609671143424

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.