Malou von Sivers tilldelades Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Foto: Anna-Karin Nilsson
Malou von Sivers tilldelades Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Foto: Anna-Karin Nilsson

Lukas Bonniers pris till Malou von Sivers

Publicerad

Kvällens sista pristagare, Malou von Sivers, klev upp scenen till stort jubel och varma applåder.

Vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris gav programvärden Eva Hamilton en kram och sa:

– Jag tror att jag är ganska besvärlig för mina chefer. Men de börjar vänja sig, för det blir ganska bra.

Malou von Sivers var bland annat chefredaktör för Elle innan hon kom till TV4, där hon ledde "Nyhetsmorgon" tillsammans med Bengt Magnusson.

Hon har gjort sig känd för sitt mod och sin vilja att ständigt bryta ny mark. Bland annat var hon först med att ge sig in på förmiddags-tv i Sverige – och programmet "Malou efter tio" har blivit en stor framgång.

Men även utanför journalistiken har Malou von Sivers vågat kasta sig ut i det okända. Som när hon deltog i "Let's Dance" 2007.

– Det är fantastiskt att få ett sånt här pris. Nobelpriset, känns det som. Ett tag kände jag: "Det är väl fan att man aldrig kan få det där priset." Men sen la jag ner det.

– Det kändes som... vad ska jag säga… härligt. Äntligen!

Till skillnad från övriga priskategorier finns det aldrig några förhandsnominerade till Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Men i kulisserna på Operaterrassen hade det viskats om Malou von Sivers under kvällen.

Priset instiftades 1992 på Lukas Bonniers 70-årsdag för att främja "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation".

Genom åren har många tunga namn hedrats med priset, exempelvis Gustaf von Platen (1992), Thorbjörn Larsson (1995), Lena Mellin (1998), Annette Kullenberg (2001), Mats Olsson (2002), Amelia Adamo (2003), Hannes Råstam (2005), Cecilia Hagen (2006), Sverker Olofsson (2009), Cecilia Uddén (2011) och Lasse Granqvist (2013).

 

 

 

Motiveringen:

"För att hon aldrig slår sig till ro i soffan."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag