Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lukas Bonniers pris till Malou von Sivers

Malou von Sivers tilldelades Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Kvällens sista pristagare, Malou von Sivers, klev upp scenen till stort jubel och varma applåder.

Vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris gav programvärden Eva Hamilton en kram och sa:

– Jag tror att jag är ganska besvärlig för mina chefer. Men de börjar vänja sig, för det blir ganska bra.

Malou von Sivers var bland annat chefredaktör för Elle innan hon kom till TV4, där hon ledde "Nyhetsmorgon" tillsammans med Bengt Magnusson.

Hon har gjort sig känd för sitt mod och sin vilja att ständigt bryta ny mark. Bland annat var hon först med att ge sig in på förmiddags-tv i Sverige – och programmet "Malou efter tio" har blivit en stor framgång.

Men även utanför journalistiken har Malou von Sivers vågat kasta sig ut i det okända. Som när hon deltog i "Let's Dance" 2007.

– Det är fantastiskt att få ett sånt här pris. Nobelpriset, känns det som. Ett tag kände jag: "Det är väl fan att man aldrig kan få det där priset." Men sen la jag ner det.

– Det kändes som... vad ska jag säga… härligt. Äntligen!

Till skillnad från övriga priskategorier finns det aldrig några förhandsnominerade till Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Men i kulisserna på Operaterrassen hade det viskats om Malou von Sivers under kvällen.

Priset instiftades 1992 på Lukas Bonniers 70-årsdag för att främja "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation".

Genom åren har många tunga namn hedrats med priset, exempelvis Gustaf von Platen (1992), Thorbjörn Larsson (1995), Lena Mellin (1998), Annette Kullenberg (2001), Mats Olsson (2002), Amelia Adamo (2003), Hannes Råstam (2005), Cecilia Hagen (2006), Sverker Olofsson (2009), Cecilia Uddén (2011) och Lasse Granqvist (2013).
Motiveringen:

"För att hon aldrig slår sig till ro i soffan."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.