Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lukas, 13, gjorde en Prideflagga i munnen

<p>"Det har varit mycket negativa kommentarer", säger Lukas och berättar att han blivit retad. Men han står på sig: "Jag bryr mig inte så mycket."</p>
"Det har varit mycket negativa kommentarer", säger Lukas och berättar att han blivit retad. Men han står på sig: "Jag bryr mig inte så mycket."
För Lukas blev tandställningen ett sätt att ta ställning. "Man kan inte alltid göra skillnad på så många sätt, och då är det viktigt att göra det man", säger han.

13-åriga Lukas Hercules Kättström från Falun bestämde sig för att ta ställning för alla människors lika värde. Han pyntade därför sin tandställning med Prideflaggans färger.

– Man kan inte alltid göra skillnad på så många sätt, och då är det viktigt att göra det man kan, säger Lukas.

I Falun är det Pridevecka och de färgglada flaggorna vajar för fullt. Lukas Hercules Kättström, 13, är en av alla som vill ta ställning för alla människors lika värde och rättigheter. I veckan fick han tandställning hos tandläkaren och då passade han på att göra sitt leende i äkta Prideanda.

– Gummisnoddarna man ska ha på tandställningen finns redan i olika färger, så jag bad tandläkarna att göra Prideflaggan på mig, säger Lukas.

Lukas tandställning.Foto: Privat

De hade aldrig varit med om något liknande, men såg till att uppfylla Lukas önskan.

– Jag är hetero och det känns det extra viktigt att stå upp för personer som är hbtq och visa att alla får älska vem de vill, säger Lukas.

"Folk säger att jag är bög"

Men på Lukas skola har den färgglada tandställningen inte bara tagits emot positivt.

– Det har varit mycket negativa kommentarer, säger Lukas och berättar att han blivit retad.

– Folk säger att jag är bög och gay.

Hur känns det?

– Jag bryr mig inte så mycket. Det är ju inget dåligt att vara bög. Men det blir ju fel när det används på det sättet. Men jag tar inte åt mig.

Reaktionerna på internet har däremot varit mer positiva. Lukas initiativ hyllas i den stora Facebookgruppen Dr. Status där många skriver att Lukas är modig och gör en bra sak.

– Man kan inte alltid göra skillnad på så många sätt, och då är det viktigt att göra det man kan, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.